Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) ajuns la a 23-a editie a incepe vineri. Unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume are anul acesta un buget de 9 milioane de euro. In cele 10 zile ale festivalului, pana pe 19 iunie, vor avea loc peste 450 de spectacole, cu peste 2 500 de artisti invitati. Organizatorii estimeaza ca zilnic, 60 000 de spectatori vor asista la reprezentatiile din Sibiu.

Spectacolul "Zbor prin timp", deschide FITS 2016Foto: FITS

Evenimentele culturale vor avea loc in peste 60 de spatii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar si clasicele sali de spectacol, inclusiv unele in cea mai nonconformista sala de teatru din Romania, o fosta hala industriala, numita acum numele de "Fabrica de Cultura".

Mai putin de jumatate din bugetul FITS sunt bani publici, iar restul s-au strans sponsorizari, fonduri europene si alte proiecte internationale, a precizat directorul evenimentului, Constantin Chiriac.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu reprezinta cel mai complex festival anual din Romania, iar la nivel international a ajuns sa fie cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune si calitatea evenimentelor, inaintea Festivalului International de la Edinburgh (Marea Britanie) si a Festivalului de la Avignon (Franta).

Producatorii editiei din acest an se asteapta la peste 600.000 de vizitatori. Festivalul International de Teatru de la Sibiu reuneste, de asemenea, cel mai dinamic grup de voluntari din Romania, o comunitate ce reuneste 300 de tineri romani, maghiari, japonezi, coreeni, canadieni, elvetieni, germani si francezi.