Procurorii DIICOT sustin, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca fostul sef al Microsoft Romania, Calin Tatomir, a prejudiciat statul cu 2.909.547 de lei, respectiv 2.147.759 lei, prin doua firme, in dosar fiind arestat si un fost asociat al fratelui lui Sebastian Ghita, informeaza Mediafax. Potrivitt DIICOT, Calin Tatomir a facut parte dintr-un grup care se ocupa cu inregistrarea in contabilitatea unor firme de operatiuni fictive de servicii IT, care nu au fost prestate in realitate pentru a nu plati taxele catre stat.

Calin Tatomir, fost sef Microsoft RomaniaFoto: HotNews.ro

Potrivitt DIICOT, Calin Tatomir a facut parte dintr-un grup care se ocupa cu inregistrarea in contabilitatea unor firme de operatiuni fictive de servicii IT, care nu au fost prestate in realitate pentru a nu plati taxele catre stat.

Fostul sef al Microsoft Romania ar fi aderat la grup in anul 2007, prin implicarea celor doua societati pe care le controla, SC CCT SRL si SC CD Software Consult SRL, ca beneficiare ale serviciilor a cinci firme fantoma, prin intermediul lor realizandu-se eludarea taxelor catre stat.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva, rolul lui Calin Tatomir era negocierea, incheierea si semnarea formala, in numele celor doua firme, de contracte si alte documente cu firmele fantoma "in scopul de a crea aparenta realitatii prestarii serviciilor fictive". De asemenea, acesta primea de la liderul gruparii documente justificative contractuale si fiscale nereale dispunand "inregistrarea acestora in evidentele contabile ale firmelor beneficiare, dandu-le astfel posibilitatea inregistrarii de cheltuieli si TVA deductibil nereal".

Potrivit sursei citate, Calin Tatomir se ocupa de crearea aparentei serviciilor achizitionate dar si de retragerea sumelor dupa derularea circuitului fictiv.

"In perioada decembrie 2008-februarie 2014, in calitate de administrator scriptic si faptic al firmei SC CCT SRL a dispus inregistrarea in evidentele contabile ale firmei sus-indicate de facturi fiscale nereale vizand prestarea de servicii fictive in domeniul IT precum si servicii fictive constand in livrarea de diverse produse promotionale, de catre firmele fantoma, in valoare totala de 9.277.385 lei documente fiscale in baza carora societatea beneficiara SC CCT SRL a inregistrat in contabilitate cheltuieli fictive in valoarea mentionata si a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 2.909.547 lei", spun procurorii in referat.

In total, prin activitatea celor doua firme pe care le controla, ar fi prejudiciat statul roman cu peste cinci milioane de lei.

"In perioada ianuarie 2007-noiembrie 2013, in calitate de administrator faptic al firmei SC CD Software Consul SRL, a dispus inregistrarea in evidentele contabile ale firmei sus-indicate de facturi fiscale nereale vizand prestarea de servicii fictive in domeniul IT catre firmele S.C.G. Swiss Consulting Grup SRL Bucuresti si SC CantorR IT&C SRL Bucuresti, in valoare totala de 6.946.802 lei, documente fiscale in baza carora societatea beneficiara SC CD Software Consult SRL a inregistrat in contabilitate cheltuieli fictive in valoarea mentionata si a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 2.147.759 lei", precizeaza DIICOT.

In dosar apare si numele unei firme la care asociat a fost fratele lui Sebastian Ghita, Alexandru, partenerul acestuia de afaceri, Cristian Calinescu, fiind arestat preventiv in dosar. Alexandru Ghita, fratele deputatului PSD Sebastian Ghita, a preluat in 2013 un sfert din Grup Industrial GIR, o companie care ofera servicii telecom. Firma este cunoscuta pe piata pentru contracte de milioane de euro castigate cu companii de stat si institutii publice.

Cristian Calinescu si-ar fi desfasurat activitatea in cadrul grupului in perioada 2007-2010, prin implicarea firmei SC Gupul Industrial GIR S.A, pe care o controla si coordona in fapt, "ca 'beneficiara' a serviciilor fictive prestate de firmele fantoma, sens in care si-a asumat si a indeplinit ca atributii in cadrul grupului precum plata in conturile firmelor fantoma a sumelor de bani aferente documentelor justificative contractuale (contracte, acte aditionale, anexe) si documentelor fiscale (facturi) vizand prestarea serviciilor fictive creand astfel aparenta realitatii si provenientei serviciilor achizitionate cu consecinta diminuarii obligatiilor fiscale catre stat", arata procurorii DIICOT in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

Potrivit DIICOT, prin intermediul firmei pe care o controla, Cristian Calinescu ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 1.137.500 lei, prin neplata taxelor catre stat.

Prejudiciul total, estimat de procurori, este de 11.420.912 lei.

Pe langa Calin Tatomir si Cristian Calinescu, in dosar au fost arestati preventiv si Valeriu-Cristian Arsenie (liderul gruparii), Norbert Hauser, Valentin Alexandru Stan, Cezar-Florin Golumbeanu, Robert-Florin Cristea, alte trei persoane, Marius Airinei, Razvan-Marian Oprisan si Ionut-Razvan Dumitriu, fiind cercetate sub control judiciar.