Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Calin Tatomir, fost director al Microsoft Romania, si a altor sase persoane, toti fiind acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit Mediafax.

Calin Tatomir, fost sef Microsoft RomaniaFoto: HotNews.ro

Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Calin Tatomir, fost director al Microsoft Romania, si a altor sase persoane, toti fiind acuzati de DIICOT de evaziune fiscala si spalare de bani. Alte trei persoane sunt cercetate sub control judiciar, anunta procurorii.

"Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este in cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor. In cauza s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinand acestora (imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati)", precizeaza DIICOT intr-un comunicat de presa.

Procurorii DIICOT sustin ca "in perioada 2007 - 2014, in scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savarsirea unor fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, in cadrul verificarilor, fiind identificate 5 (cinci) societati cu un comportament fiscal inadecvat".