Ordonanta privind salarizarea bugetarilor a fost aprobata miercuri in sedinta de guvern, a anuntat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

"Incercam sa rezolvam, sa corectam niste inechitati, niste disfunctii majore care s-au strans de ani de zile in sistemul public de salarizare, dupa o incercare ratata in 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodata", a spus Pislaru. Acesta a preciat ca peste 650.000 de bugetari vor beneficia de prevederile ordonantei. Impactul bugetar va fi de 2,6 miliarde de lei in 2017 si de 870 de milioane de lei in 2016, avand in vedere ca se aplica de la 1 august a.c.

Prin aplicarea noii ordonante, vor fi eliminate inechitatile de salarizare pentru functii egale si munca egala in cadrul aceleiasi unitati. Acest lucru se va face prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul institutiei publice, autoritatii publice, unitatii pentru toate familiile ocupationale, in limita alocarilor bugetare.

  • Salarii mai mari in ministere

In cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferentelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. In situatia in care salariile de baza calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

De asemenea, vor fi eliminate diferentele de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicarii Legii-cadru nr. 330/2009 si a O.U.G. nr. 1/2010, pentru familia ocupationala Aparare, ordine publica si siguranta nationala. Astfel, pentru personalul militar, politisti din aceeasi institutie publica, respectiv unitate, soldele de functie/salariile de functie in care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzatoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul in plata al soldelor de functie/salariilor de functie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale se vor acorda in doua etape: 50% din acestea incepand cu luna august 2016 si 50% incepand cu luna august 2017.

Ordonanta mai reglementeaza situatia pentru personalul care detine titlul stiintific de doctor si nu beneficiaza de suma compensatorie inclusa in anul 2010 in salariul de baza, prin acordarea unei sume compensatorii aferenta titlului stiintific de doctor stabilita la nivelul similar in plata pentru aceeasi functie, grad didactic, transa de vechime in invatamant si gradatie corespunzatoare vechimii in munca pentru personalul didactic din invatamant, respectiv grad/treapta profesionala si gradatie corespunzatoare vechimii in munca la celelalte categorii de personal din institutia, autoritatea publica, unitatea/unitatea similara.

  • Sistemul de salarizare din sanatate

In urma aplicarii OUG, va fi restructurat complet sistemul de salarizare din sanatate, incepand cu luna august 2016, prin stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, in vederea eliminarii inechitatilor existente.

Va fi stabilita o crestere suplimentara de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul public de sanatate. De exemplu, salariul de incadrare al unui medic din unitati clinice va fi intre 2.364 de lei si 2.944 de lei, in functie de vechime, iar al unui asistent medical intre 1960 lei si 2441 lei, in raport de vechimea in munca. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanta sau primiri urgente va fi intre 4.371 lei si 5443 lei. Cuantumul salariilor difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri.

In situatia in care salariile de baza stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decat acestea, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Vor fi stabilite transele de vechime in munca in concordanta cu prevederile Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice; Se elimina inechitatile salariale pentru toti cei aproximativ 163.000 de angajati din sistemul de sanatate.

Cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate in calcul la stabilirea bursei de rezidentiat este stabilit la nivelul de 4.749 lei

De asemenea, este reglementata situatia garzilor efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza. Acestea se vor desfasura in baza unui contract de munca cu timp partial pentru activitatea prestata in linia de garda; personalul va beneficia numai de drepturile aferente activitatii prestate in linia de garda.

  • Sistemul de salarizare in invatamant

De asemenea, va fi restructurat complet sistemul de salarizare pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, incepand cu luna august 2016, prin:

Va fi stabilita o grila de salarizare cu valori nominale ale salariilor, in vederea eliminarii inechitatilor existente; De exemplu, pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, vechime intre 1-6 ani, salariul de baza va fi intre 1.896 si 2.361 lei, iar pentru un profesor debutant salariul va fi intre 1.700 si 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime in invatamant intre 6-10 ani, salariul de baza va fi intre 2.991-3.465 lei, va creste gradual, in functie de vechime, ajungand, in cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

Ordonanta mai stabileste o crestere suplimentara de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul de invatamant.

In situatia in care salariile de baza stabilite potrivit grilei de salarizare mai sunt mici sau egale decat acestea, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

In situatia in care salariul brut determinat potrivit actului normativ adoptat astazi este mai mare decat cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din cresterea rezultata incepand cu luna august 2016 si 100% incepand cu luna decembrie 2017. Se elimina inechitatile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice si personal auxiliar din invatamant.

Va fi reglementata si acordarea indemnizatiei pentru invatamantul special (15% din salariul de baza), a gradatiei de merit (25% din salariul de baza), a indemnizatiei de diriginte (10% din salariul de baza), a cuantumului compensatiilor tranzitorii pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control, daca acesta indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege.

  • Va fi infiintat un sistem de premiere

Ordonanta mai introduce si un sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate incepand cu luna ianuarie 2017, si pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, incepand cu luna ianuarie 2018.

Ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta. Conditiile de reforma si criteriile de performanta se vor elabora de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

Premiile anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile vor putea fi acordate numai dupa aprobarea conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta prin hotarare a Guvernului.

Premiile individuale se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie de catre ordonatorul de credite, pe baza indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta.

Un alt element de noutate al OUG are in vedere infiintarea registrului general de evidenta al persoanelor platite din fonduri publice, pentru a avea o evidenta clara a angajatilor din sistemul bugetar. Modul de aplicare va fi stabilit prin Hotarare a Guvernului.