Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat marti ca luna aceasta va incepe demersurile pentru organizarea unui concurs astfel incat posturile de sefi de penitenciare sa fie ocupate pe mandat de 4 ani, pe baza unor criterii de performanta, potrivit Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Exista o situatie de precaritate, adica vreau sa ii apar si pe cei din Administratia Nationala a Penitenciarelor cu care, in mare masura, nu am fost foarte corecta cand mi-am preluat mandatul, pentru ca am fost ingrozita de ce am vazut in penitenciare. (...) Nu este numai vina celor de la ANP, este si o vina legislativa. In 2009 s-a schimbat legea si s-a spus: un sef, de pilda, la penitenciar nu poate fi decat cineva care provine din sistemul penitenciar. (...) Nu vreau sa dau cifre, dar cei mai multi, majoritatea nu sunt confirmati pe post, au ceea ce se numeste o imputernicire, deci depinzi de seful tau cel mare, care din doua in doua luni iti semneaza prelungirea imputernicirii. Si, daca ai vrea sa iei masuri manageriale, (...) este foarte greu sa le iei, pentru ca depinzi de conducerea la nivel central a ANP. In iunie voi declansa un concurs, astfel incat toata lumea sa isi ocupe posturile pentru un mandat de patru ani, pe baza unor criterii de performanta, care sa fie evaluate anual. (...) Am inceput deja discutiile cu conducerea ANP si discutam pe calendar. Ei ar fi vrut sa inceapa mai tarziu, in septembrie, dar asta ar fi insemnat ca procedura sa se incheie undeva in martie, asa incat aceasta este o stire - eu vreau sa declansez concursul prin anuntul de postulare in luna iunie, astfel incat in octombrie sa avem oamenii confirmati pe posturi", a anuntat Raluca Pruna, prezenta o conferinta organizata de asociatia GRADO.

Intrebata daca are posibilitatea legala de a organiza concurs pentru alegerea in functie a sefilor de penitenciare, ea a spus: "Posibilitatea exista de cativa ani in lege si eu nu inteleg de ce nu s-a organizat un concurs care sa asigure stabilitatea pe post."

Potrivit ministrului Justitiei, conditiile de inscriere la concurs sunt prevazute in legislatie: "Mandatul va fi de 4 ani, numai ca voi introduce acum criterii de performanta. (...) Probabil ca nu am sa depunctez pe cel care a avut niste performante manageriale minime, in sensul ca nimeni nu a iesit la munca de 4 ani, dar as vrea sa premiez pe cel care va veni poate la concurs si imi va spune: 'eu am scos persoane in maxima siguranta la munca'. Deci vreau sa punem in conditiile de concurs criterii de performanta."

Raluca Pruna a subliniat ca performanta trebuie recompensata: "Nu este numai cazul ANP. Cei care ati avut de-a face cu sistemul public romanesc stiti ca la data bilantului toata lumea este exceptionala. (...) Pentru institutiile care se afla in ograda MJ sub mandatul meu cred ca trebuie sa fim onesti si sa recompensam performanta. (...) Vreau sa recompensez cumva si sa individualizez pe seful de penitenciar de la Gherla, care a stiut sa convinga o multinationala ca o persoana aflata intr-un regim de maxima siguranta (...) merita sa munceasca."