Aproximativ 198.000 de elevi de clasa a II-a sustin luni, 6 iunie, proba scrisa la Limba romana din cadrul Evaluarii nationala. Testul incepe la ora 88.30 si va dura 30 de minute. Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare. Salile in care se sustin evaluarile nationale sunt cele in care elevii invata in fiecare zi.

'Testele vor fi evaluate in cadrul unitatilor de invatamant de cadrele didactice care predau in respectivele scoli. In cazul in care numarul de cadre didactice dintr-o unitate de invatamant este insuficient, presedintele Comisiei de organizare si de administrare a evaluarilor din respectiva unitate de invatamant are obligatia sa solicite comisiei judetene/a municipiului Bucuresti nominalizarea unor cadre didactice din alte scoli. Inainte de inceperea procesului de evaluare, presedintele din centrul de evaluare are obligatia de a asigura o sesiune de instruire pentru evaluatori', prevede metodologia in vigoare.

Fiecare test este evaluat de doua cadre didactice, pentru fiecare disciplina in parte, pe baza Caietului cadrului didactic. Baremele de evaluare, precum si alte informatii referitoare la evaluare sunt cuprinse in Caietul cadrului didactic.

Evaluarea fiecarui test se face cu respectarea stricta a baremului si a precizarilor din Caietul cadrului didactic. Rezultatele obtinute nu se inregistreaza in catalogul clasei, fiind valorificate la nivelul unitatii de invatamant prin elaborarea planurilor individualizate de invatare si prin informarea parintilor/reprezentantilor legali ai elevului asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate.

Potrivit calendarului Ministerului Educatiei, marti, 7 iunie, va fi sustinuta proba de citire in Limba romana si cea de scriere/citire in Limba romana pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, iar miercuri, 8 iunie, la Matematica. Ultimele probe se vor desfasura pe 9 iunie (scris) si 10 iunie (citit) la Limba materna.