De la inceperea procesului de votare si pana la ora 12.30 au fost inregistrate 120 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, iar in urma verificarilor realizate 20% dintre acestea nu au fost confirmate, a informat intr-o declaratie de presa purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Monica DajbogFoto: MAI

"Au fost constatate 20 de fapte contraventionale, fiind aplicate amenzi in valoare de 11.000 de lei si 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea a 10 posibile infractiuni", a precizat Dajbog.

Potrivit acesteia, cele mai multe sesizari se refera la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot si prezenta altei persoane in cabina de vot in afara celei care voteaza.

"Concluzia acestei evaluari este ca de la inceperea votarii si pana la aceasta ora, nu au fost semnalate situatii deosebite in planul asigurarii ordinii publice", a aratat purtatoarea de cuvant a MAI.

Redam, in continuare, declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de politie Monica Dajbog:

"Doamnelor si domnilor, in urma cu putin timp in Centrul National de Conducere Integrata, a avut loc o sedinta operativa, condusa de ministrul afacerilor interne, Petre Toba in cadrul careia a fost analizata situatia din punct de vedere al mentinerii sigurantei publice la nivel national, in contextul alegerilor locale.

Concluzia acestei evaluari este ca de la inceperea votarii si pana la aceasta ora, nu au fost semnalate situatii deosebite in planul asigurarii ordinii publice.

Au fost inregistrate 120 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, in urma verificarilor realizate pana in prezent, 20 % nu au fost confirmate. Toate sesizarile primite sunt cercetate cu operativitate de catre structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate.

Au fost constatate 20 de fapte contraventionale, fiind aplicate amenzi in valoare de 11.000 de lei si 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea a 10 posibile infractiuni.

Cele mai multe sesizari se refera la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot si prezenta altei persoane in cabina de vot in afara celei care voteaza.

Referitor la situatia din comuna Vernesti din judetul Buzau, doresc sa precizez ca pe perioada suspendarii votarii nu au existat probleme pe linie de ordine publica.

Permiteti-mi sa dau acum si cateva exemple:

In judetul Arges, a fost intocmit un dosar penal pentru violarea confidentialitatii votului pe numele presedintelui unei sectii de votare care a intrat in cabina de vot cu un alegator cu dizabilitati pentru a-l ajuta sa voteze. Reamintim ca in conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegatorul care nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el, care nu poate fi din randul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidatilor.

In municipiul Medgidia, din judetul Constanta, presedintele unei sectii de votare a parasit sediul sectiei de votare cu stampila de control, motiv pentru care i s-a intocmit dosar penal pentru neglijenta in serviciu.

La Bistrita-Nasaud, pe numele unui presedinte al unei sectii de votare care a votat, desi nu avea domiciliul pe raza sectiei respective, s-a intocmit dosar penal pentru frauda la vot.

In Bucuresti, politistii efectueaza cercetari specifice dupa ce un alegator a parasit sectia de votare cu stampila de vot. Aceasta a fost ulterior inapoiata.

Totodata, in mai multe judete, printre care Arges, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Cluj, Constanta, au fost inregistrate cazuri de persoane care si-au fotografiat buletinele de vot in timpul exercitarii dreptului de vot. In aceste cazuri, politistii au aplicat sanctiuni contraventionale cuprinse intre 600 si 1.000 de lei.

In localitatea Unirea din judetul Dolj, o persoana a fost sanctionata cu 1.400 de lei pentru ca i-a indicat unui cetatean cu cine sa voteze. In Ramnicu Valcea, ofiterii de politie l-au amendat pe proprietarul unei locuinte care avea afisate pe balcon afise care indemnau populatia sa voteze un anumit candidat, iar in judetul Vaslui, localitatea Murgeni, un politist de frontiera a observat ca un barbat lipea afise electorale pe un gard din apropierea sectiei de votare. Barbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Va asigur ca in toate situatiile sesizate, se fac cercetari pentru a stabili cu certitudine existenta aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirma vor fi aplicate cu fermitate masurile legale.

Pe langa cercetarea semnalarilor privind incidentele electorale si asigurarea ordinii publice la nivel national, angajatii Ministerului Afacerilor Interne vor insoti si echipele membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare care se deplaseaza cu urna speciala la alegatorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, in conditiile legii.

Conform legislatiei electorale, urna speciala este transportata de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, angajatii MAI asigurand doar masurile de protectie a acestora.

Tot prin intermediul urnei speciale si respectand aceeasi procedura voteaza si persoanele asupra carora s-a luat masura arestului la domiciliu, cele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale si care au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala, iar in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla penitenciarul sau locul de detinere.

Inspectoratul General al Politiei Romane asigura masurile necesare pentru a permite persoanelor aflate in centrele de retinere si arest preventiv ale unitatilor de politie sa-si exercite dreptul de vot.

Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, au votat pana la aceasta ora 111. Mentionez ca 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt sa-si exercite dreptul de vot.

Doamnelor si domnilor, efectivele Ministerului Afacerilor Interne raman mobilizate in intreaga tara pentru a gestiona cu maxima responsabilitate orice situatie care ar putea perturba procesul electoral.

Urmatoarea declaratie de presa referitoare la misiunile desfasurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne va avea loc la ora 15.30."