Duminica, 5 iunie, ortodocsii sarbatoresc Duminica Orbului, o sarbatoare ce a primit insa conotatii politice negative dupa ce, in 1990, Ion Iliescu a castigat alegerile cu un scor greu de imaginat in ziua de astazi: peste 85%.

Duminica Orbului, a cincea duminica dupa Pasti, a cazut acum 26 de ani pe 20 mai. La acele alegeri, liberalul Radu Campeanu a obtinut 10% dintre voturi, iar taranistul Ion Ratiu 4 procente.

Pentru crestinii ortodocsi, Duminica Orbului inseamna sarbatorirea vindecarii unui orb din nastere de catre Iisus Hristos.

Pentru altii, inseamna amintirea unui moment negru din istoria Romaniei, in care multi cetateni au votat Iliescu si FSN-ul ca "orbii".

Ion Iliescu, de trei ori presedinte al Romaniei, a votat si duminica aceasta.

"E o datorie elementara. (...) Trebuie sa avem pe de o parte o continuitate, consecventa, in consolidarea democratiei romanesti si alegerile locale sunt o expresie a acestora si, pe de alta parte, sa asiguram o deschidere spre mai bine, spre nou", a declarat duminica presedintele de onoare al PSD, care a votat la Liceul ''Jean Monnet'' din Capitala.