Mii de persoane care sunt internate in spitale s-au inscris pe listele pentru urnele mobile, unde vor putea vota, potrivit legii in vigoare, transmite Mediafax.

Mii de pacienti internati duminica in spitalele din tara vor vota la alegerile locale prin intermediul urnei mobile. Managerii de spital au explicat ca pana in ziua alegerilor au fost alcatuite liste cu persoanele internate care doresc sa-si exercite dreptul de vot.

Managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, Sorin Paun, a explicat ca intotdeauna se solicita urna mobila la spital, destul de multi pacienti dorind sa-si exercite dreptul de a vota.

"In fiecare an electoral solicitam urna de vot, sunt multi care vor sa voteze, doar ca trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Sectorul 1 din Bucuresti", a spus Paun.

Asta fiindca legea prevede ca persoanele internate in spital care solicita urna de vot trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in sectorul pe raza caruia se afla spitalul.

De asemenea, si reprezentantii Institutului Clinic Fundeni au explicat acelasi lucru.

"De alegeri, de obicei in jur de 40% din pacientii internati, care au drept de vot, solicita urna mobila. Insa, legea prevede ca acestia trebuie sa locuiasca in sectorul in care este si spitalul, in cazul nostru fiind vorba de Sectorul 2", au spus reprezentantii spitalului.

Intr-o hotarare a Biroului Eletoral Central scrie exact cum este reglementata situatia votantilor care nu se pot deplasa pana la o sectie de votare.

"Alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate pot depune cereri de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei urne speciale numai la sectia de votare la care este arondat imobilul unde solicita sa se deplaseze urna speciala, sub conditia de a avea domuciliul sau resedinta in localitatea sau sectorul municipiului Bucuresti in care se afla sectia de votare", se arata in Hotararea privind unele masuri referitoare la exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2016.

De acest drept beneficiaza si alegatorii care, la data scrutinului, "sunt internati intr-o unitate sanitara publica sau privata, camin pentru persoane varstnice ori alte asemenea asezaminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, daca au domiciliul sau resedinta in localitatea sau, in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla unitatea respectiva".