Consiliul Superior al Magistraturii a facut, vineri, o serie de precizari privind actiunile intreprinse institutional in legatura cu validarea de catre Senat a mandatelor unui numar de opt membri alesi ai CSM, informeaza Agerpres. Potrivit unui comunicat al CSM, actiunile intreprinse de Consiliu, atat la nivelul Senatului Romaniei, cat si in procedura desfasurata la instanta de contencios administrativ, au avut ca temei legislatia in vigoare, precum si jurisprudenta Curtii de Apel Bucuresti si a Curtii Constitutionale.

Reprezentantii CSM sustin ca aceste precizari sunt facute ''avand in vedere comunicatul de presa al Curtii Constitutionale referitor la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 54 alin. (1) teza intai din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (...) si constatand propagarea in spatiul public a unor mesaje neconforme cu realitatile si motivatiile institutionale care au condus Consiliul Superior al Magistraturii sa confere dispozitiei legale invocate interpretarea promovata in actiunile intreprinse institutional in legatura cu validarea, de catre Senatul Romaniei, a mandatelor unui numar de opt membri alesi in conformitate cu procedurile legale in vigoare''.

"In concret, actiunile si apararile promovate de Consiliu au avut ca principala premisa autoritatea de lucru judecat in ceea ce priveste motivele cuprinse in Sentinta civila nr. 3.081 din 19 aprilie 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII Contencios Administrativ si Fiscal, ramasa definitiva prin nerecurare. Astfel, instanta de contencios administrativ a decis ca '(...) mandatul unui membru CSM este de 6 ani, insa poate inceta inainte de termen. In acest caz, incepe un nou mandat care, in lipsa unor dispozitii legale exprese, este tot de sase ani' (extras din Sentinta civila nr. 3.081 din 19 aprilie 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, ca efect al sentintei civile mentionate, trei membri alesi care si-au inceput mandatul anterior anului 2011 si-au continuat si exercitat efectiv mandatele individuale de sase ani in interiorul mandatului actualului CSM, fapt ce a condus la alegerea individuala a trei dintre membrii actualului Consiliu care au facut obiectul procedurii de validare contestate.

Reprezentantii CSM mai sustin ca argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale pe 2 iunie, cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 54 alin. (1) teza intai din Legea nr. 317/ 2004, urmeaza a fi prezentate in cuprinsul deciziei Curtii, care, dupa redactare, va fi publicata in Monitorul Oficial.

"In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca dialogul public pe aceasta tema trebuie sa respecte si sa reflecte rigorile institutionale si exigentele profesiei de magistrat astfel incat si prin modalitatile de manifestare publica si mediatica sa se raspunda asteptarilor pe care societatea le are in raport cu institutiile si reprezentantii si/sau exponentii sistemului judiciar. De asemenea, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa informeze publicul asupra capacitatii institutionale a Consiliului Superior al Magistraturii de a gestiona transparent si cu respectarea prevederilor legale procedura de alegere a noilor membri CSM pentru mandatul 2017 - 2022, care sa respecte exigentele interpretarii date de Curtea Constitutionala, conform comunicatului de presa din data de 2 iunie 2016", se mai mentioneaza in comunicat.

Proiectul de calendar pentru alegerea membrilor CSM urmeaza sa fie analizat pe 6 iunie in comisia de specialitate a Consiliului, urmand ca forma adoptata sa fie supusa dezbaterii si aprobarii plenului in prima sa sedinta de lucru, care va avea loc pe 7 iunie.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, joi, ca mandatul membrilor CSM expira la implinirea termenului de sase ani, deci la aceeasi data pentru toti magistratii alesi in acest for, avand in vedere trasatura CSM de organism colegial.

Curtea a constatat ca sunt constitutionale dispozitiile care prevad ca durata mandatului membrilor alesi ai CSM este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii, in masura in care persoana aleasa pentru ocuparea unui loc vacant isi exercita calitatea pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a anuntat, pe 29 aprilie, ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti i-au admis o cerere de suspendare a hotararii CSM privind alegerea a numai sase membri pentru viitorul Consiliu.

Potrivit UNJR, judecatorii au mai decis atunci sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I si art.57 din Legea nr.317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a dezbate neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului.