Premierul Dacian Ciolos a anuntat vineri ca este "foarte probabil" ca autoritatile moldovene sa permita autoritatilor romane sa preia complet ancheta privind prabusirea elicopterului SMURD, seful Executivului precizand ca specialistii romani au ajuns deja la fata locului. "Vreau sa ii multumesc domnului ministru Filip pentru modul exemplar in care s-au mobilizat autoritatile din Republica Moldova", a mai spus Dacian Ciolos. Truprurile celor patru salvatori care si-au pierdut viata in incidentul aviatic sunt pregatite sa fie transportate in Romania dupa ce noaptea trecuta au fost facute autopsiile la Chisinau, a anuntat Mihail Harabagiu, seful Departamentului pentru Situatii Exceptionale din Republica Moldova.

Elicopter SMURDFoto: Captura YouTube

"Aseara si azi-noapte tarziu s-a finalizat un protocol intre Parchetul General din Romania si Parchetul General din Republica Moldova, care sa permita specialistilor romani sa participe la ancheta si nu doar sa asiste asa cum ar fi cazul daca nu exista acest protocol. E foarte probabil totodata, din cate am inteles, autoritatile moldovene ar fi chiar de acord ca autoritatile romane sa preia complet controlul anchetei. Oricum specialistii nostri sunt acolo si au inceput deja activitatea", a anuntat premierul Ciolos.

El a precizat ca joi a discutat de doua ori cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, si ca este in permanenta legatura cu ministrul de Interne, Petre Toba, dar si cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu: "Aseara s-au deplasat doua echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistica, impreuna cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astazi de dimineata la locul faptei. Sunt acolo si au inceput activitatea impreuna cu colegii moldoveni."

Dacian Ciolos a anuntat ca tot joi seara, de la Iasi, a plecat o echipa formata din cadre ale Ministerului de Interne si personal medical ca sa ridice corpurile celor patru membri ai echipajului necropsiate azi-noapte: "Astazi (vineri-n.red.) vor ajunge la Iasi pentru a pregati inmormantarea. Domnul Raed Arafat este si dansul acolo. Am cerut ministrului de Interne si ministrului Sanatatii sa se organizeze in asa fel incat toti cei patru membri ai echipajului sa fie tratati la fel din punct de vedere al sustinerii familiilor de acolo. Astea sunt noutatile. Vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale domnului prim-ministru Filip pentru modul exemplar in care s-au mobilizat autoritatile din Republica Moldova cel putin pana acuma pentru a ne ajuta sa rezolvam cat mai repede si sa clarificam cat mai repede conditiile in care a avut loc acest accident", a adaugat Ciolos

Intrebat de jurnalisti daca l-a informat si pe presedintele Klaus Iohannis despre evolutia situatiei, premierul a raspuns pozitiv: "Da, sigur! E la curent si dansul", a precizat Dacian Ciolos.

  • Trupurile salvatorilor, pregatite sa fie aduse in tara dupa ce noaptea trecuta s-a facut autopsia

Truprurile celor patru salvatori care si-au pierdut viata in incidentul aviatic sunt pregatite sa fie transportate in Romania dupa ce noaptea trecuta au fost facute autopsiile la Chisinau, a declarat vineri, Mihail Harabagiu, seful Departamentului pentru Situatii Exceptionale din Republica Moldova, citat de Mediafax.

"Azi-noapte, la ora 12, trupurile au fost duse la autopsie la Chisinau.Acum sunt pregatite sa fie transportate in orice moment la Iasi sau Bucuresti, oriunde se va decide.", a declarat, vineri, Mihail Harabagiu, seful Departamentului pentru Situatii Exceptionale din Republica Moldova.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a ajuns vineri dimineata, putin dupa ora 8:30, alaturi de specialisti romani in aviatie, dar si criminalisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in Republica Moldova, la locul in care joi elicopterul SMURD s-a prabusit.

Vineri dimineata, cercetarea la fata locului va fi reluata de echipe comune de specialisti romani si moldoveni. In Republica Moldova a fost trimis si un laborator criminalistic dotat cu tehnica necesara pentru cercetarea unui astfel de eveniment si cu Unitatea Mobila pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor, informa inca de joi Ministerul Afacerilor Interne.

Unitatea Mobila pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor este dotata, printre altele, cu echipamente de fixarea fotografica si video, de masurare, de iluminare perimetrala, sistem informatic de reconstituire 3D, materiale de fixare si marcare a probelor.