Guvernul a aprobat joi, printr-un memorandum, donarea a doua statui catre Directia "Muzeelor militare istorice"- Plevna, Bulgaria. Potrivit unui comunicat al Guvernului, este vorba de busturile maiorului Gheorghe Sontu si soldatului Ion Grigore Alucai, cazuti in Razboiul de Independenta. Aceste opere comemorative urmeaza sa fie expuse in ansamblul Casei memoriale "Regele Carol I" din localitatea Poradim, dedicat eroilor romani cazuti in Razboiul de Independenta, in contextul in care autoritatile locale bulgare intentioneaza sa reamenajeze corespunzator casa memoriala.

Casa memoriala "Regele Carol I" face parte din complexul comemorativ de la Poradim, Bulgaria, dedicat eroilor romani cazuti in Razboiul de Independenta. Casa memoriala "Regele Carol I" a fost infiintata in anii 1905-1907. Intreg ansamblul comemorativ este compus dintr-o casa memoriala, o anexa administrativa si curtea de dimensiuni mari in care s-a amenajat un parc. In casa memoriala functioneaza o expozitie permanenta si o anexa utilata in care a locuit Regele Carol I in timpul campaniei din anul 1877.

Maiorul-erou Gheorghe Sontu a cazut la asaltul asupra redutei Grivita, 30 august-11 septembrie 1877. Soldatul Ion Grigore Alucai, sergent postmortem, a fost ucis dupa ce a ridicat drapelul de lupta pe reduta Grivita.