Forumul Judecatorilor din Romania solicita, intr-un comunicat, demisia presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, dupa ce au fost declarate neconstitutionale interpretarile date de Senat si asumate de CSM legii prin care 8 mebri CSM au fost validati cu mandate pline, desi au venit pentru rest de mandat. Pe de alta parte, Forumul Judecatorilor denunta "demersurile individuale" prin care seful CSM a determinat Senatul sa-si modifice "intempestiv si netransparent" modalitatea de interpretare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM.

Forumul Judecatorilor le mai solicita acelor membri CSM care au acceptat tacit aceasta situatie, printre care si Ministrul Justitiei, "o asumare publica a lipsei de reactie". Forumul Judecatorilor si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania au chemat in instanta CSM, proces in care au sesizat Curtea Constitutionala.

  • Redam integral comunicatul Forumului Judecatorilor.

"In urma sedintei de azi, 2 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 54 alin.(1) teza intai din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, statuand cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile in cauza sunt constitutionale in masura in care persoana aleasa pentru ocuparea unui loc vacant isi exercita calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat ramas pana la expirarea termenului de 6 ani.

Luand in considerare unanimitatea zdrobitoare cu care a fost adoptata aceasta decizie, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa isi asume intreaga raspundere pentru situatia creata in urma demersurilor individuale, sub forma unor <>, prin care a determinat Senatul Romaniei sa modifice intempestiv si netransparent modalitatea de interpretare si aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM.

Dam publicitatii aceste <> semnate de dl. judecator Mircea Aron, reamintind ca ele nu constituie un act administrativ care sa reprezinte rezultatul procesului decizional al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ colegial care avea atributia de a alcatui lista finala cuprinzand magistratii alesi si de a o transmite Biroului permanent al Senatului.

Demisia din functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reactie fireasca in urma gravelor consecinte ale Hotararii Senatului nr. 28 din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate in aceasta perioada si care au fost suspendate ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti, toti judecatorii acestei instante fiind acuzati de partinire prin formularea unei cereri de stramutare halucinante, respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie3.

Solicitam, de asemenea, sa existe o asumare publica a lipsei de reactie care a permis o atare ingerinta in functionarea unei autoritati publice cu rol de garant al independentei justitiei, din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat in mod direct de efectele hotararii Senatului, dar si din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situatie, printre acestia regasindu-se si Ministrul Justitiei, in calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

In lipsa reactiei imediate4 si consecvente5 a unor asociatii profesionale (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Forumul Judecatorilor din Romania), aceasta ilegalitate ar fi produs efecte pe termen nedefinit, deoarece o restaurare a constitutionalitatii s-ar fi dovedit imposibil de realizat in conditiile in care s-ar fi ajuns ca toate mandatele sa aiba termen de incetare diferit.

Principiul suprematiei Constitutiei si principiul legalitatii sunt de esenta cerintelor statului de drept, motiv pentru care Asociatia profesionala Forumul Judecatorilor din Romania solicita readucerea imediata a Consiliului Superior al Magistraturii in coordonatele de legalitate si constitutionalitate in care a fost conceput, prin emiterea unei noi hotarari de declansare a procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru toate posturile ce vor deveni vacante la data de 6 ianuarie 2017 si prin emiterea Anuntului pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea dispozitiilor legale"

Curtea Constitutionala a anuntat, joi, ca a declarat neconstitutionala interpretarea data de Senat legii prin care 8 membri CSM au fost validati cu mandate pline, desi au venit pentru restul de mandat, interpretare acceptata si de Consiliul Superior al Magistraturii. Opt membri CSM, care au inlocuit alti membri in exercitarea mandatului, au fost validati in ultimii ani pentru restul de mandat, insa Senatul si-a modificat propriile decizii astfel ca acestia au primit mandat plin de sase ani. Mai multe asociatii profesionale ale magistratilor au criticat decizia Senatului. UNJR si Forumul Judecatorilor au chemat in judecata CSM si au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala.

Dupa decizia Curtii, mandatele celor opt magistrati vor inceta in acest an, la fel ca in cazul celorlalti membri CSM carora li se incheie mandatul la termen, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in drept. Acest lucru este stabilit in clar si in decizia Curtii: "Prin urmare, avand in vedere trasatura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobandesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupand un loc vacant in cadrul organismului colegial, isi vor indeplini atributiile legale si constitutionale de la data validarii sau alegerii in functie, dupa caz, pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen".