Ultima misiune a elicopterului SMURD prabusit in Republica Moldova a fost transportul unei femei de 85 de ani din Vulcanesti pana la Chisinau.

Elicopterul SMURD la ultima misiuneFoto: Captura YouTube

Purtatoarea de cuvand a serviciilor exceptionale din Republica Moldova a spus ca aeronava s-a prabusit la 14.13. Cu doua ore inainte, un elicopter SMURD ajungea in capitala R. Moldova cu femeia din Vulcanesti, ultima misiune cu pacient a aeronavei.

Televiziunile de peste Prut spun ca este vorba de aceeasi aeronava.

"In aceasta dimineata, elicopterul SMURD a fost solicitat de catre medicii din Vulcanesti, pentru a transporta aerian si monitorizat un pacient, internat in spitalul raional. O femeie de 85 de ani, care sufera de bronhopneumonie, insuficienta respiratorie si renala acuta.

Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizata medical de catre paramedicii si medicii SMURD Iasi.

La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chisinau, femeia fiind preluata de catre o ambulanta 903 si transportata la Spitalul de Urgenta.

Aceasta a fost a 19 operatiune aeriana SMURD pe teritoriul Republicii Moldova", se spune intr-un comunicat oficial al Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale.

Elicopterele SMURD din Romania opereaza si in Republica Moldova in baza unui acordul privind asistenta medicala de urgenta semnat de cele doua tari in 2014. Acordul are drept scop crearea cadrului juridic pentru cooperarea si interventia comuna in cazul urgentelor medicale cu mijloace terestre si aeriene, in situatii care pun in pericol viata si sanatatea omului si care necesita participarea unor categorii de forte si mijloace apartinand statului vecin.