Ion Obloja, fost vicepresedinte al UTI Grup, va fi cercetat de procurorii DIICOT in libertate sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat ca a infiintat un grup infractional organizat pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si evaziune fiscala, informeaza Agerpres.

Ion OblojaFoto: Agerpres

Tot sub control judiciar vor fi cercetate si alte patru persoane implicate in acest dosar, printre care se afla si membri ai familiei lui Obloja.

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, sapte perchezitii in Bucuresti si in localitatile limitrofe, la sediul UTI Grup din aeroportul Otopeni si la domiciliile unor suspecti, printre care si la locuinta lui Ion Obloja, in cadrul unui dosar de spalare de bani si evaziune fiscala. Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite diferite sume de bani - 44.000 euro, 10.120 dolari, 5.480 lire sterline si 2.000 franci elvetieni - care au fost ridicate de anchetatori.

Dupa perchezitii, Ion Obloja si alte persoane au fost ridicate si duse la audieri, insa procurorii au decis ca el sa fie cercetat in stare de libertate.

Din primele date ale anchetei rezulta ca, in perioada 2009 - 2011, Ion Obloja, fost vicepresedinte al UTI, a initiat un grup infractional la care au aderat ulterior si alte persoane, prin care s-a urmarit eludarea platii obligatiilor fiscale datorate bugetului statului si obtinerea unor venituri ilegale.

Ion Obloja a constituit grupul infractional impreuna cu tatal sau, fratele sau, Dorel Obloja, si sotia sa, Sorina Luminita Obloja, care detineau la aceea data si calitatea de asociati/administratori in mai multe societati comerciale, ce aveau ca obiect de activitate prestari servicii.

Procurorii spun ca Obloja a cooptat si alte persoane, care detineau calitatea de administrator in cadrul unor societati comerciale, deoarece aceste entitati juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relatii comerciale fictive, care sa justifice majorarea artificiala a cheltuielilor si implicit deducerea de TVA, fie pentru a retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societati aflate in insolventa ori a bunurilor acestora.

De asemenea, Obloja era interesat in atragerea unor persoane care aveau cunostinte contabile, respectiv Cristian Demostene Marulis, Rozalia Ionescu, Ariton Stan, Ioan Cristian Manole si Florin Gabriel Stroe.

Beneficiind de cunostintele economice ale unor angajati din grupul de firme UTI (Cristian Demostene Marulis si Rozalia Ionescu), Ion Obloja a conceput un mecanism foarte elaborat in care fiecare membru al grupului avea atributii specifice, actionand in mod concertat si coordonat.

Astfel, membrii grupului cunosteau foarte bine practica organelor de control fiscal ca, in majoritatea cazurilor, verificarile in cazul societatilor comerciale se extind doar cu privire la firmele de la care au fost inregistrate facturile de achizitie, fara a se continua aceste verificari pe lantul achizitiilor spre a se stabili realitatea acestora.

Pornind de la aceste considerente, Ion Obloja a creat un sistem de firme care functiona pe trei paliere, fapt ce a necesitat infiintarea si administrarea unor societati comerciale de tipul "fabrici de facturi". Acest tip de societate comerciala este situata pe ultimul palier infractional si se caracterizeaza prin aceea ca nu isi declara toate veniturile ce provin in mod exclusiv din prestari de servicii si emit facturi fiscale catre firmele situate pe palierul doi infractional, facturi fiscale pe care, de asemenea, nu le inregistreaza in contabilitate.

Cunoscand modul de lucru al organelor cu atributii de control, membrii grupului au folosit o perioada de timp aceste societati, dupa care au dispus cesionarea partilor sociale, iar apoi radierea acestora. Inainte de radierea acestor societati, se emiteau facturi fiscale ce atestau activitati comerciale fictive catre societatile controlate de membrii grupului, fie pentru diminuarea profitului, fie pentru retragerea unor sume in numerar.

Firmele situate pe ultimul palier au avut rolul de furnizoare de facturi fiscale, ce atestau prestari de servicii fictive catre firmele de pe palierul doi, care la randul lor au emis facturi catre firmele de pe palierul intai, in vreme ce circuitul financiar a fost in sens invers celui al documentelor.

Ion Obloja si ceilalti membrii ai grupului au retras, in perioada 2009-2011, suma totala de 28.058.389 lei, care a fost supusa reciclarii prin transferarea succesiva in sensul invers al circuitului documentelor, pentru ca in final sumele sa fie retrase din conturile societatilor situate pe al doilea sau al treilea palier infractional.

Dupa implicarea in acest circuit, societatile de pe ultimul palier au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de alte societati comerciale cu acelasi profil de activitate.

Procurorii mai spun ca, in acest caz, se contureaza in mod clar ideea ca structurarea firmelor pe cele trei paliere si emiterea de facturi fiscale ce atestau relatii comerciale fictive a fost facuta in asa fel incat niciuna dintre societatile implicate in circuit sa nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit si TVA.

Prin aplicarea acestor mecanisme, firmele controlate de Ion Obloja, Sorina Luminita Obloja si Dorel Obloja au produs un prejudiciu bugetului de stat in valoare totala de 21.099.858 lei.