Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a indemnat miercuri pe elevii si studentii prezenti la Universitatea "Titu Maiorescu" sa urmeze cursurile de drept si sa se angajeze la Directia Nationala Anticoruptie, care are nevoie de persoane tinere., relateaza Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

"Indiferent de rezultatul acestui concurs, sper sa terminati Facultatea de Drept, sper sa va faceti procurori si sper sa veniti cu totii in DNA. Chiar avem nevoie de voi", a declarat Kovesi, care a facut parte din juriul concursului de educatie juridica "Citizens of Tomorrow", la care au concurat elevii Colegiului National "Gheorghe Sincai" si de la "Sfantul Sava" din Bucuresti.

Ea a spus ca sustine, alaturi de colegii ei de la DNA, acest proiect "extrem de important" si l-a felicitat pe judecatorul Cristi Danilet pentru organizarea concursului si pentru redactarea manualului "Educatie juridica pentru liceeni. Ghid despre drepturi si justitie".

"Cred ca cel mai important lucru in acest proiect, cel putin din perspectiva mea, este sa incercam sa aratam tinerilor ca magistratii nu sunt oameni de care trebuie sa ne temem. Exista o perceptie ca te intalnesti cu un procuror sau un judecator doar atunci cand incalci legea, ceea ce nu este adevarat. Ne intalnim cu procurorul, ne intalnim cu judecatorul si atunci cand drepturile noastre sunt incalcate, si atunci cand avem drepturi pe care cineva nu vrea sa ni le respecte sau atunci cand vrem sa ne exercitam un drept si cineva ne cere bani sau foloase materiale pentru a ne respecta acest drept", a afirmat Kovesi.

Ea a aratat ca un punct important al acestui manual este de a arata si alta fata a justitiei.

"Pot sa spun ca la intalnirile cu elevii de fiecare data una dintre intrebari, care mie mi s-a parut interesanta, a fost 'ce te face sa fii puternic in viata?'. De fiecare data, cel putin din perspectiva mea, le-am spus ca sunt doua lucruri care te fac sa fii puternic in viata: sa fii cel mai bun in ceea ce faci si sa fii corect", a mai declarat Kovesi.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, prezenta la eveniment, l-a felicitat si ea pe Cristi Danilet pentru "munca extraordinara" pe care o face si a spus ca manualul pe care l-a scris este un efort urias de educatie civica.

"Cred ca educatia civica, mai ales cea non-formala, este extrem de importanta, pentru ca toate valorile pe care o astfel de educatie le promoveaza, cum ar fi responsabilitatea, fidelitatea, onoarea, civismul, nu sunt niste concepte pe care le putem scrie intr-o lege. Acestea sunt valori care se invata intai acasa, apoi in scoala si sunt valori fara de care nu ar fi posibila o societate (...) in care perseverenta si meritul sa fie singurele valori care recompenseaza pe cineva care vrea sa fie in slujba cetatii in care traieste", a afirmat Pruna.

La eveniment au mai participat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, si presedintele Universitatii "Titu Maiorescu", Iosif Urs.