Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat miercuri la Ziua Distinsilor Vizitatori a Exercitiului "Steadfast Cobalt 2016" (SFCT16), cel mai mare si complex exercitiu NATO de testare a interoperabilitatii sistemelor de comanda, comunicatii, calculatoare, informatii, supraveghere si recunoastere, desfasurat in istoria recenta si gazduit de Romania.

Klaus Iohannis, la exercitiul NATO Steadfast Cobalt 2016Foto: Presidency.ro

Cu aceasta ocazia, presedintele Klaus Iohannis a subliniat eforturile autoritatilor romane in vederea consolidarii, si pe aceasta cale, a rolului Romaniei de furnizor de securitate si stabilitate in Flancul de Est al Aliantei.

Seful statului a artat ca tara noastra a demonstrat, in cadrul Exercitiului NATO "Steadfast Cobalt 2016", ca detine capabilitati de tara-gazda pentru fortele ce ar putea fi dislocate pe teritoriul national, confirmand propria capacitate de a integra comandamente si forte romanesti intr-o Operatie majora intrunita NATO, de aparare colectiva in Estul Europei, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

La eveniment au luat parte ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, si seful Statului Major General, general Nicolae Ciuca.

Cei doi oficiali MApN au fost intampinati de catre generalul-maior Walter Huhn, comandantul Grupului NATO de comunicatii si informatica (NCISG - NATO Communication and Information Systems Group) si, impreuna cu acesta, au vizitat zonele de lucru ale specialistilor militari, au stat de vorba cu militari din diferite tari ale Aliantei si le-au fost prezentate capabilitatile tehnicii folosite in exercitiu.

Peste 1000 de militari din 30 de unitati si structuri ale Aliantei Nord-Atlantice participa la exercitiul NATO de comunicatii si informatica "Steadfast Cobalt 2016", ce se desfasoara in perioada 22 mai - 3 iunie la Centrul 48 Comunicatii si Informatica Strategice din Bucuresti.

SFCT16 este un exercitiu de certificare a structurilor NATO de comunicatii si informatica si are ca obiective principale testarea si evaluarea interoperabilitatii sistemelor de comunicatii si informatice, in sprijinul structurii de comanda si forte ale NATO, angajate intr-o operatie aliata majora de aparare colectiva in estul Europei.