Hans Klemm, ambasadorul SUA: Incurajez romanii sa nu voteze candidati care au fost acuzati de coruptie / Constanta este foarte importanta pentru NATO si pentru parteneriatul strategic SUA - Romania

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 1 iunie 2016, 9:21 Actualitate | Esenţial


Hans Klemm
Foto: Ambasada SUA
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, a declarat marti la Constanta ca „România a devenit lider în lupta împotriva corupţiei” si i-a indemnat pe alegatorii romani sa nu voteze candidati acuzati de coruptie. Klemm a vorbit si despre importanta strategica a orasului Constanta. Cititi mai multe declaratii pe ConstantaNoastra.ro.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la această campanie electorală?

Ambasadorul Hans Klemm: Este foarte importantă pentru viitorul României. Îi încurajez pe toţi cei cu drept de vot să şi-l exercite. Campania vine după evenimentele din octombrie-noiembrie 2015, după tragedia de la Bucureşti, urmată de căderea guvernului Ponta şi numirea cabinetului Cioloş. În plus, şi poate analizez eu prea mult demonstraţiile din Bucureşti şi alte oraşe mari din România, am simţit că ele sunt atât o expresie a frustrării cu privire la direcţia în care se îndrepta politica românească în acel moment, cât şi o expresie a speranţei că politica românească se va schimba. Unele dintre principalele partide au demarat sau au declarat că intenţionează să demareze măsuri de reformă internă, iar acum alegătorii români au ocazia să ducă mai departe această atmosferă, să aleagă politicieni integri, care se concentrează asupra binelui României. Toate alegerile sunt importante, însă acestea sunt deosebit de pline de semnificaţie pentru România şi îi încurajez pe toţi alegătorii să meargă la vot.

R: Ce credeţi despre mersul Justiţiei din România şi ce aşteptări aveţi dumneavoastră de la acest sistem?

Hans Klemm: Predecesorii mei, foştii ambasadori ai SUA din ultimii cel puţin 15-16 ani, de la mandatul lui Michael Guest, şi-au exprimat întotdeauna susţinerea fermă pentru o luptă riguroasă, hotărâtă, constantă a României împotriva corupţiei. În ultimii 15-20 de ani, pe lângă susţinerea morală puternică a luptei împotriva corupţiei în România, SUA şi alţi parteneri internaţionali ai României, în special UE, statele membre UE şi Comisia Europeană au susţinut această luptă şi, în cazurile adecvate, au oferit sprijin material: dezvoltarea capacităţilor de luptă împotriva corupţiei, formare, cooperare româno-americană în domeniul aplicării legii. Acesta este contextul: SUA au susţinut întotdeauna lupta împotriva corupţiei în România.

De când am început să mă pregătesc pentru funcţia de ambasador, am constatat că în această luptă se înregistrează din ce în ce mai multe succese. Aşa cum aţi menţionat, România şi-a înfiinţat o structură de parchet foarte puternică, Direcţia Naţională Anticorupţie, căreia i-a acordat resurse adecvate, o conducere foarte bună.

De asemenea, a luat alte măsuri în domeniul judiciar pentru a asigura independenţa sistemului. În prezent, dacă priviţi întreaga regiune, România a devenit lider în lupta împotriva corupţiei. Alte ţări solicită asistenţă din partea României datorită succesului său, inclusiv Republica Moldova, Macedonia. În plus, acest lucru începe să aibă efecte asupra percepţiei românilor şi străinilor faţă de politica, economia românească şi eficienţa luptei împotriva corupţiei. În cel mai recent raport al Transparency International, un ONG internaţional care efectuează sondaje privind percepţia asupra corupţiei în ţările din întreaga lume, România a urcat zece locuri faţă de anul trecut, ceea ce indică faptul că, din ce în ce mai mult, românii consideră că lupta împotriva corupţiei înregistrează succese.

Am spus în repetate rânduri că SUA vor continua să sprijine ferm, în orice mod posibil, lupta României împotriva corupţiei. Acum trebuie să se facă mult mai mult în domeniul educaţiei, de exemplu prin cursuri de etică pentru funcţionarii publici, de educaţie civică pentru toţi românii, pentru a pune în aplicare o legislaţie anti-mită mai eficientă.

Cred că lupta României împotriva corupţiei este din ce în ce mai eficientă, lucru constatat nu doar de SUA, ci şi de mulţi alţi vecini şi parteneri internaţionali ai României.

R: În România, în ultimii ani, sunt extrem de mulţi politicieni care au fost arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau chiar condamdaţi, dar care, iată, sunt candidaţi la alegerile locale. Probabil vor fi mulţi şi la alegerile generale. Consideraţi că prezumţia de nevinovăţie trebuie să primeze sau legislaţia românească trebuie să prevadă restricţii în a candida pentru funcţii publice din momentul în care începe urmărirea penală pe numele unui astfel de candidat?

Hans Klemm: E o întrebare dificilă. Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie. Dar, aşa cum aţi spus, şi în SUA există prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. Corupţia politică există şi în Statele Unite, sunt foarte mulţi politicieni care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie doar în ultimele luni. Au existat şi membri ai Congresului care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie. Acestea sunt probleme cu care se confruntă orice ţară din lume. În SUA, până când cineva este condamnat, nu există o interdicţie în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupţie.

R: Având în vedere că România şi Statele Unite au un parteneriat strategic, iar SUA sunt principalul partener al României în NATO, cum v-aţi dori dumneavoastră să fie Constanţa, care, iată, are şi o bază americană şi este un bastion la frontiera de est? Afectează cumva corupţia parteneriatul militar între dumneavoastră şi autorităţi?

Hans Klemm: Constanţa este foarte importantă pentru NATO şi pentru parteneriatul nostru strategic, din punct de vedere al rolului său pentru securitatea noastră. Forţele Navale Române îşi au sediul aici, avem o prezenţă mare, crescândă, la baza de la Mihail Kogălniceanu, există mai multe poligoane pentru antrenament, la Babadag şi în alte părţi ale estului României. Constanţa are ieşire la Marea Neagră, iar Crimeea este la doar 300 de kilometri şi numărul de trupe ruseşti de acolo este în creştere. Aşa cum aţi sugerat, Constanţa joacă un rol foarte important pentru securitatea NATO şi pentru parteneriatul strategic bilateral. Ceea ce şi-ar dori Statele Unite nu doar pentru Constanţa, ci pentru întreaga ţară, este o Românie puternică, democratică şi prosperă, o Constanţă puternică, democratică şi prosperă, lipsită de corupţie, care se dezvoltă rapid din punct de vedere economic, care a îmbrăţişat pe deplin valorile democratice şi un viitor democratic şi înfiinţează instituţii democratice puternice, iar astfel este capabilă să contribuie la securitatea noastră, atât în cadrul parteneriatului bilateral, cât şi în cadrul NATO.

Citeste tot articolul si comenteaza pe ConstantaNoastra.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8442 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  iar rusi isi doresc politicieni santajabili (Miercuri, 1 iunie 2016, 9:52)

  rov [utilizator]

  Care politician corupt ar alege puscaria si confiscarea averii in detrimentul unei "posibile prietenii" cu regimul dictatorial rus?
  • -7 (13 voturi)    
   Vrajeala ieftina... (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:40)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Astia santajabili sunt santajabili de catre oricine, nu doar de "rusi" (desi ma intreb ce treaba au rusii in context). Mai tii minte cum si-a facut Basescu majoritate parlamentara intre 2010 si 2012? Cu UNPR (mafia personala a lui Adrian Nastase)? O fi fost si Basescu tot vreun rus sau ceva.

   Pe de alta parte si in context, un sistem judiciar controlat de cineva (de oricine, chiar si de catre americani) poate foarte usor sa scape de persoanele incomode. De exemplu pentru niste interese straine un politician cu inclinatii patriotice si poate putin nationaliste e un politician tare incomod. Nu mai e de actualitate datorita preturilor mici la petrol insa un politician anti fracturare hidraulica poate fi foarte usor "rezolvat". Si nu, cand ai un judecator cum ar fi Camelia Bogdan, cu un rang foarte mic dar promovata peste noapte, invitata la Ambasada SUA la sindrofii eu nu cred in "independenta justitiei" si inteleg foarte bine de ce e Voiculescu in puscarie.
   • +7 (9 voturi)    
    Corupția este mijlocul (Miercuri, 1 iunie 2016, 11:39)

    andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    prin care moskva controlează statele. La noi mai mult la alții mai puțin. Are dreptate ambasadorul Hans Klemm. Nu mai trebuie să inventăm noi înc-odată roata. Ne putem inspira de la unii care au de sute de ani democrație. Hai US! Hai România!
    • -6 (8 voturi)    
     Pai da... (Miercuri, 1 iunie 2016, 13:48)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

     Si anticoruptia e modul prin care SUA controleza statele. Pacat ca nu ne-am trezit singuri sa facem anticoruptie. Ca ne-ar fi fost mai bine pe termen lung. Asa "necontrolati" nici de unii, nici de altii.

     Desi daca ma gandesc la Bechtel, Microsoft, EADS etc etc etc ... cred ca nu e nici macar vorba de anticoruptie. E vorba de "coruptia noastra" care e mai buna decat a lor.
     • +4 (4 voturi)    
      lasa prietene ca statele controlate de SUA (Miercuri, 1 iunie 2016, 16:57)

      rov [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      o duc foarte bine. Din pacate noi am vazut ce face moscova...
      Pana la urma conteaza binele si prosperitatea cetatenilor si directia buna de dezvoltare.
      Ca trebuie sa stea cineva cu biciul pe unele state, cred ca nu e o bucurie nici pentru americani.
   • +5 (9 voturi)    
    Intrebare (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:01)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Inteleg ca tu preferi sa fii FURAT rau de romani, decat mai putin furat dar in schimb cu ajutor american!

    Mda, este si asta o mostra de patriotism (de parada) daco-roman!

    Bre, daca ai avea o persoana la care tii si a carei viata ar depinde de sistemul medical romanesc, ai prefera sa moara "DEMN', omorat de coruptia Rrrromaneasca sau sa traiasca cu ajutorul american?

    Povesti cu Feti-Frumosii....

    Apropo, du-te si prin Rusia sa vezi de ce coruptia este privita ca un mijloc de indeplinire a obiectivelor pe termen lung ale Rusiei.
    • -3 (3 voturi)    
     ? (Miercuri, 1 iunie 2016, 13:45)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Sani

     Care ajutor? Exista doar interese. Economice si militare.
 • +19 (21 voturi)    
  Frumoase vorbe, ce sa zic... (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:23)

  Cataleya [utilizator]

  „România a devenit lider în lupta împotriva corupţiei”
  Cand ai cei mai multi infractori pe m², din UE, nu cred ca e greu sa devi lider intr-un asemenea clasament.
  Ramane de vazut pe ce loc ne vom afla peste un an de zile, dupa ce Romania va ajunge complet (si din nou) sub cizma PSD-ista.
  • +12 (18 voturi)    
   Te contrazic! (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:37)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Cred ca tocmai asta a fost greu anume ca dintr-o tara aflata sub cizma interlopilor PSD & Friends sa devenim o tara care lupta impotriva lor.

   Evident, avem o mare problema:
   Creierul prea multor romani!
   Algoritmul dupa care lucreaza creierul votantilor PSD + PNL + UNPR + UDMR + PMP +....+...ramane un mister pentru mine!

   In mod normal ar trebui sa se voteze independentii la greu!
   Astfel, marile partide de mafioti si derbedei ar fi buimacite!

   Puse una peste alta, nu cred ca deznodamantul prezis de tine este chiar asa de sigur.
   Din contra, sunt sanse ca lupta sa continue!
   • +1 (7 voturi)    
    nu inteleg ce ai cu UDMR (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:43)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui Sani

    nu inteleg ce ai cu UDMR; oamenii isi vad interesul
  • -3 (5 voturi)    
   DE CISMA PDLACTUAL PNL CE ZICI? (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:13)

   EmilNae [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   lasa tata cisma pds-ista este la soimii patriei pe linga cisma fostei pdl sa dea naiba.
   cisma psd -ista condamnata pentru un termopan, o zugraveala, un aranjament, etc etc pe cind cisma pld-ista ascunsa acum in papucul pnl-ist furaciuni de sute si sute de miloane prin maicrosoft sau anrp.Ce ai uitat si ii vrei din nou la devalizat tara.Psd-stii cu gainariile pdl(pnl) cu devalizarea. Nu-i mai bine o gainarie doua decit devalizarea? Asta ca tot trebuie sa alege dintre doi hoti.
   Cum naba se face ca vezi paiul din ochiul vecinului si nu vezi ditamai birna din ochiul tau. Asta-i greu de explicat.
 • -12 (22 voturi)    
  Si eu care eram nehotarat,noroc cu (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:38)

  xrogo [utilizator]

  ambasadorul asta guraliv ca mi-a indicat cu eleganta cu cine sa votez,dar ar mai trebui sa dea cateva precizari,nominalizeaza candidatii maestre,daca tot te amesteci in treburile interne ale Romaniei,fa-o pana la capat !!!
  • +5 (7 voturi)    
   Ha ha ha ha ce gluma (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:28)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Erai nehotarat. Nu a venit inca o circulara de la Moscova. :-)))))))
 • -8 (12 voturi)    
  a scapat porumbelul (Miercuri, 1 iunie 2016, 10:58)

  xanti [utilizator]

  Deci recunoasteti ca VOI l-ati dat jos pe Mazare.
  • +4 (6 voturi)    
   Merita atunci felicitati (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:29)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ca au ajutat sa fie indepartat un corupt ce fura banii Romanilor. La mai multi !
  • 0 (0 voturi)    
   Pai isi aranjeaza terenul pt investitori (Miercuri, 1 iunie 2016, 15:27)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Dau de pamant cu boiernashii de rit nou de pe la noi.
 • -10 (14 voturi)    
  problema este că (Miercuri, 1 iunie 2016, 11:07)

  Mazeta [utilizator]

  Românii ar vota politicieni integri, dar nu are personalități ca Trump & Hillary, monumente de cinste și corectitudine.
  • +8 (10 voturi)    
   Serios? (Miercuri, 1 iunie 2016, 11:12)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ai uitat de lumintaul conducator Putin, alt reper moral in lume.
  • +7 (9 voturi)    
   Cand te trezesti vezi in ce tara esti (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:31)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   daca e Romania ce treaba ai cu trup si Clinton ca doar nu e cracanel cel curat (numai prietenii fura pentru el) ca lacrima si care fura (teritorii) doar pentru rusia. Si unde e problema - in afara desimii de trolli rusnaci !
 • -3 (5 voturi)    
  sigur (Miercuri, 1 iunie 2016, 11:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  Da, da, sa votam candidati onesti ca Tru-mp.
 • -3 (7 voturi)    
  Meniul a fost pregatit de Mafia (Miercuri, 1 iunie 2016, 11:57)

  Trojan.H [utilizator]

  O tara democratica este aceea unde ai posibilitatea sa alegi. Il rog pe domnul ambasador sa o faca:

  Gabriela Fierea - Mafia/Rusia
  Nicusor Dan - Uniti Salvam/Rusia
  Catalin Predoiu - USL/Mafia
  Robert Turcescu - Basescu/Anti-Justitie/Udrea
 • -2 (10 voturi)    
  salvati USA (Miercuri, 1 iunie 2016, 12:28)

  voxpopulix [utilizator]

  Si eu imi exprim profunda ingrijorare fata de procesul ant democratic prin care Hillary Clinton, un candidat corupt pana in maduva oaselor, fraudeaza alegegrile si fura nominalizare, cu ajutorul partidului democrat.

  Este foarte grav ce se intampla in state, UN ar trebui sa trimita o comisie pentru ca asistam la un atac fara precedent la statul de drept.
 • -2 (4 voturi)    
  bechtel, microsoft si HP (Miercuri, 1 iunie 2016, 13:08)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu zice nimic creatura asta?
  Sfatul este excelent, numai ca se pare ca fiecare are coruptii preferati...
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 2 iunie 2016, 11:48)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Aia acuzati nu sunt neaparat si vinovati, dle klem!
  2. In usa nu cred ca ti-ai permite asa ceva, acolo respecti drepturile omului, in colonia romania nu este cazul.
  3. In fond si la urma urmei, cine aia a mamii tale esti tu sa ne spui cum sa votam?!
 • 0 (0 voturi)    
  SALVATI ROMANIA .! (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:37)

  LucianLuk [anonim]

  Cum se poate in secol -XXI- sa vina un ambasadar intr-o tara si sa dicteze EL cum trebuie facuta POLITICA si pe cine sa voteze CETATENII acelei tari ..D-leee nu cunva va depasisti ATRIBUTIUNILE ..?? Cei ca va-u numit in Romania ca si AMBASADOR sa va cheme inapoi in tara din care a-ti venit .. Nu avem nevoie de SFATURI si de DIRECTIVE de la unul care si SAS precum PENALUL care a fost IMPUS de P.P.E. & S.U.A.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by