In fiecare an, la 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si partenerii sai marcheaza Ziua mondiala fara tutun, in incercarea de a atrage atentia asupra riscurilor majore pe care le prezinta consumul de tutun asupra sanatatii. Tema de anul acesta promoveaza introducerea ambalajelor integral standardizate (''Get ready for plain packaging''), masura ce are rolul de a nu le mai permite producatorilor din domeniu sa foloseasca ambalaje care sa incurajeze folosirea acestor produse, scrie Agerpres.

Concret, de pe pachetele de tigari vor disparea elemente cum ar fi culorile variate, imaginile sau logo-urile, permitandu-le producatorilor sa imprime doar numele marcii, cu litere de dimensiuni standard, scris intr-un anumit loc de pe pachet, alaturi de avertismente referitoare la riscurile consumului de tutun asupra sanatatii, precum si de informatii legate de substantele toxice continute. Folosirea pachetelor standardizate va face aceste produse mult mai putin atractive si va reduce, totodata, folosirea lor in scopuri promotionale, crescand, in acelasi timp, eficienta avertismentelor asupra sanatatii, noteaza site-ul oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Romania, premiata de OMS pentru lupta impotriva fumatului

Tara noastra a obtinut, pentru prima data, doua din cele patru premii acordate regiunii europene pentru lupta impotriva efectelor nocive ale consumului de tutun si pentru adoptarea legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, potrivit stiri.tvr.ro. Deputatul Aurelia Cristea, initiatoarea legii antifumat, si Coalitia "Romania Respira", formata din peste 250 de ONG-uri si personalitati, au primit luni medaliile la Ministerul Sanatatii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane in fiecare an, noteaza site-ul www.cancer.org, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cat si de alte afectiuni asociate.