Economisti italieni au stabilit ca exista o corelatie puternica intre castigurile obtinute de un adult si faptul de a fi crescut inconjurat sau nu de carti, scrie The Guardian, citat de Agerpres.

Trei economisti de la Universitatea Padova - Giorgio Brunello, Guglielmo Weber si Christoph Weiss au analizat situatia a 6.000 de barbati nascuti in noua state europene, ajungand la concluzia ca acei copii care au acces la carti se pot astepta sa castige mai mult pe plan financiar decat cei care cresc cu putine sau fara carti.

Economistii au studiat perioada 1920-1956, cand reformele scolare au prevazut cresterea numarului minim de ani de studiu in Europa. Ei au urmarit daca la varsta de zece ani un copil locuia intr-o casa cu mai putin de zece carti, un raft de carti, o biblioteca de pana la 100 de carti, doua biblioteci sau mai mult de doua biblioteci.

De-a lungul perioadei studiate, cercetarile au descoperit ca un an in plus de scolarizare sporea media castigurilor de-a lungul vietii cu 9%. Insa veniturile variau considerabil in functie de conditia socio-economica.

Barbati care au crescut in gospodarii care aveau mai putin de un raft cu carti au obtinut cu doar 5% mai mult ca urmare a unui an in plus de scolarizare, comparativ cu 21% cat au obtinut cei care au avut acces la un numar mai mare de carti. Iar cei care au avut mai multe carti au avut mai multe sanse sa obtina oportunitati cu castiguri mai bune in orase decat cei care nu au avut carti.

Economistii au oferit de asemenea mai multe teorii pentru rezultatele cercetarii lor. Probabil ca existenta cartilor incurajeaza copiii sa citeasca mai mult si lectura poate avea efecte pozitive asupra performantei scolare. O alta explicatie poate fi ca o casa plina cu carti arata avantajele conditiilor socio-economice, potrivit celor trei economisti, conform The Guardian. Cercetarea a fost publicata in Economic Journal.