Sindicatele din invatamant au revenit luni la masa negocierilor cu reprezentantii Ministerului Muncii. In urma discutiilor, reprezentantii sindicali au declarat ca ministerul a venit cu o oferta noua, insa au precizat ca este vorba despre o corectie mai degraba decat o majorare salariala, aratand ca cel mai probabil protestul de miercuri se va desfasura precum fusese anuntat.

Proteste profesoriFoto: Hotnews

"Noi, in urmatoarele minute, vom transmite aceasta oferta colegilor din tara si vor lua o decizie. Asa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri sa aiba loc. Este putin probabil sa se amane. E vorba de 5% de la 1 august 2016. Alte variante pe care le-am cerut erau de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 si 5% de la 1 ianuarie 2017. Iata ca niciuna dintre aceste variante nu sta in picioare. Doar 5% din vara este cert. Nu este cert celalalt procent de cand se va aplica", a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), potrivit Agerpres.

La randul sau, Marius Nistor, liderul Federatiei "Spiru Haret", a aratat ca este prea tarziu sa se renunte la greva de la 1 iunie.

"In momentul de fata, fara o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un mars de protest pe care l-am organizat impreuna cu FSLI si Alma Mater. Chiar daca se vine cu o alta oferta, pentru ca s-a intarziat foarte mult cu discutiile, nu stiu in ce masura se poate demobiliza intreaga actiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred ca Guvernul trebuia sa se gandeasca din start. In momentul in care din luna ianuarie a inceput sa lanseze ideile vizavi de o noua lege unitara de salarizare, a ridicat nivelul asteptarilor celor care lucreaza in diferite domenii bugetare, iar acum da din colt in colt si incearca sa transfere partea de vina catre altcineva", a spus liderul "Spiru Haret".

Intrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus ca nu se stie ce se va intampla si orice decizie va fi luata impreuna cu colegii din teritoriu: "In momentul de fata trebuie sa ne concentram pe ceea ce se intampla astazi si pe ceea ce se va intampla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastra va fi luata dupa o consultare cu reprezentantii elevilor si ai parintilor".

Nistor a precizat ca 257 de lei brut este cea mai mare crestere salariala promisa, iar cea mai mica este de 80 de lei brut. Intrebat cati profesori vor beneficia de aceste corectii, el a aratat ca este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total.

Marius Nistor a amintit ca educatia este domeniu prioritar stabilit prin Constitutie, dar si in programul presedintelui Romaniei.

"Au obligatia sa trateze educatia ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constitutie, ci si prin Strategia de Aparare Nationala a Tarii. Vorbim si de programul presedintelui Romaniei, "Romania educata", cu niste termene foarte clare pana in 2018. Ori in conditiile in care banii care se aloca educatiei sunt oferiti cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% daca anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul ramane acelasi", a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontarii navetei. "Copiii trebuie sa beneficieze de decontarea integrala a navetei, asta daca vrem sa prevenim abandonul scolar si celelalte probleme grave cu care se confrunta sistemul de invatamant", a subliniat liderul sindical.

"Se vorbeste de performanta si s-a lansat ideea unor bonusuri de performanta de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Insa nu poti da prin hotarare de Guvern criterii de performanta pentru fiecare unitate de invatamant. Nu se pot compara criteriile pentru o gradinita cu cele pentru un colegiu national sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura si ne pune in imposibilitatea sa stimulam performanta in unitatile scolare. Oricum, vedeti ca performanta mai are de asteptat pana in 2018", a mai spus Nistor.

Sindicatele din Educatie au fost luni la negocieri cu reprezentantii Ministerului Muncii, dupa ce sambata au refuzat propunerea unei cresteri salariale, in medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar saptamana trecuta au declinat propunerea premierului Dacian Ciolos, respectiv cresterea salariilor, in medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanta privind salarizarea in sectorul public sa se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel tarziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sanatate, si au subliniat ca nu vor accepta o diferenta de un an in aplicarea acestui act normativ.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat pe 19 mai ca 15.000 de salariati din invatamant vor porni, pe 1 iunie, intr-un mars de protest din fata Guvernului Romaniei catre Palatul Cotroceni, incepand cu ora 11,00.