Asociatia pentru educatie si cercetare Edu Cer din Romania afirma ca noua legislatie de functionare a CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), institutia abilitata sa analizeze sesizarile de plagiat care vizeaza teze de doctorat, "consfinteste ce si-au dorit "baronii" universitari: va functiona sub influenta lor si va raspunde la comenzile lor". Edu Cer considera necesar un CNATDCU "alcatuit din specialisti romani si straini, independenti de conducerile universitatilor", si ii solicita ministrului Educatiei, Adrian Curaj, sa elimine din Consiliu toate persoanele care au functii de conducere in sistemul academic romanesc.

Intr-un comunicat remis sambata, comitetul director al Edu Cer atrage atentia ca "din structurile viitoare ale CNATDCU vor face parte Rectori, Prorectori, Decani, Directori de Departamente s.a.m.d, persoane cu functii administrative in universitati, majoritatea vinovate pentru situatia actuala a invatamantului superior romanesc:

- In ultimii ani efectivele de studenti s-au redus la jumatate

- In clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) nici o universitate romaneasca nu se afla in primele 600

- Clasamentul Tarilor din UE dupa media punctajelor obtinute de universitati la recenta Evaluare (URAP) plaseaza Romania pe locul 24 din 28 de tari, in urma sa se califica Bulgaria, Letonia, Malta si Cipru.

- Plagiatele lucrarilor universitare reprezinta factorul major de decredibilizare a universitatilor noastre, fara ca forurile in drept sa gaseasca solutii la aceasta problema".

In acest context, arata Edu Cer, "era necesar un Consiliu (CNATDCU) alcatuit din specialisti romani si straini, independenti de conducerile universitatilor, un filtru obiectiv si nesupus intereselor conducerilor universitatilor".

"Asa cum ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii din Invatamantul Superior) se afla din start intr-un grav conflict de interese, pentru ca este condusa de universitari salarizati si de universitatile de origine, motiv pentru care n-a rezolvat nimic din obiectivele avute la infiintare, la fel se va intampla si in cazul CNATDCU", atrage atentia Edu Cer.

Potrivit Asociatiei, "cum este gandita acum componenta acestui Consiliu, aceleasi persoane vor decide si in universitati si in CNATDCU asupra:

- Dosarelor de acordare a titlurilor de doctor

- Dosarelor de acordare a titlurilor de Cercetator Stiintific gradele I si II

- Standardelor minimale de participare la concursurile pentru ocuparea functiilor didactice de Lector, Conferentiar, Profesor universitar, Conducator de Doctorat.

- Standardelor de calitate si etica profesionala

- Sesizarilor de plagiat si abateri de la etica profesionala"

"In concluzie, CNATDCU nu va putea, in noua componenta, sa-si exercite in mod obiectiv si independent sarcinile primite prin lege, ci va ramane sub influenta si controlul acelorasi grupari de interese nelegitime care conduc Invatamantul Superior romanesc de 26 de ani.

Daca ministrul Curaj are curajul sa elibereze spatiul academic de aceasta retea ilegitima de putere si interese ii solicitam sa elimine din CNATDCU toate persoanele care au functii de conducere in sistemul academic romanesc", transmite Edu Cer.