Politistii si procurorii DIICOT Sibiu care au destructurat gruparea specializata in evaziune fiscala ai carei membri ar fi produs un prejudiciu de 2 milioane de euro au ridicat, dupa perchezitii, 1.000.000 de euro si 180.000 de lei, sapte persoane fiind retinute, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis vineri, de Politie, perchezitiile facute in judetele Sibiu, Arges, Mures si Brasov au vizat destructurarea unei grupari infractionale specializate in evaziune fiscala si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, iar in urma acestora au fost ridicati 1.000.000 de euro si 180.000 de lei, precum si 53 de comprimate ecstasy.

De asemenea, politistii au pus in aplicare 50 de mandate de aducere emise de Tribunalul Sibiu.

In urma administrarii probatoriului, sapte persoane au fost retinute pe 24 de ore, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire grup infractional organizat si alte infractiuni prevazute de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si de Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei sapte urmeaza sa fie prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii DIICOT Sibiu au destructurat o grupare specializata in evaziune fiscala, ai carei membri ar fi produs un prejudici de 2 milioane de euro prin crearea unui circuit fiscal fictiv pentru obtinerea de restituiri de la bugetul de stat, 49 de persoane fiind audiate. Conform unui comunicat transmis, joi, de DIICOT, procurorii Biroului Teritorial Sibiu impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Sibiu au facut 26 de perchezitii pe raza judetelor Sibiu, Arges, Mures si Brasov, vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Potrivit sursei citate, un grup infractional a fost constituit incepand cu anul 2012, a carui activitate infractionala a constat in crearea unui circuit fiscal fictiv cu scopul de a obtine fraudulos compensari si restituiri de la bugetul de stat. Astfel, membrii grupului au evidentiat in actele contabile ale societatilor comerciale pe care le controlau achizitii fictive de materiale de constructii, diminuand valoarea reala a taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat.

In urma cercetarilor s-a constatat ca membrii grupului au cesionat partile sociale ale unor societati comerciale care acumulau datorii fata de bugetul general consolidat al statului catre alte persoane nesolvabile, care de obicei aveau domiciliul intr-un alt judet, astfel incat organele fiscale sa nu poata recupera datoriile acumulate si sa ingreuneze un eventual control fiscal asupra acestora.

Totodata, in perioada 2015-2016, prin folosirea unor firme interpuse, membrii grupului au achizitionat marfuri de la parteneri comerciali de buna-credinta pe care i-au indus in eroare prin prezentarea unor bilete la ordin/CEC fara acoperire, ulterior marfurile fiind revandute, in realitate, la jumatate de pret catre societati controlate de catre alti membri ai grupului infractional.

Prejudiciul produs prin activitatea infractionala este de aproximativ 2.000.000 de euro.