Klaus Iohannis a prezentat concluziile sedintei CSAT: Romania va participa cu 1.401 militari in teatrele externe de operatiuni in 2017 / Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, proiect prioritar de investitii

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2016, 14:41 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Romania va putea participa in 2017 cu 1.401 militari si civili in teatrele externe de operatiuni, la nivelul Ministerului Apararii, si cu 783 de militari si politisti de la Ministerul de Interne, a stabilit vineri Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, intr-o sedinta in care s-au mai discutat situatia din Sanatate si a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Pentru centrala nucleara de la Cernavoda, CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 "reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania", a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste situatia din sistemul sanitar, CSAT a decis ca guvernul sa elaboreze pana la finele lunii iulie un pachet de norme aliniate la standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, a precizat Klaus Iohannis.

Iata mai jos declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis:
 • In cadrul sedintei de astazi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au luat decizii importante privind securitatea nationala.
 • Temele incluse pe agenda si analizate de catre membrii Consiliului au vizat atat proiecte prevazute in Programul de activitate a Consiliului pe anul in curs, cat si unele problematici de actualitate, in concordanta cu dinamica si realitatile interne si internationale, cum a fost, de exemplu, tema sanatatii, pe care am inclus-o suplimentar.
 • A fost un moment important, dat fiind faptul ca o parte dintre deciziile Consiliului au urmarit consolidarea prevederilor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, document de orientare strategica in baza caruia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu Constitutia Romaniei.
 • O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza si avizarea Strategiei Militare a Romaniei. Documentul transpune in practica politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apararea armata a tarii in context aliat, avand la baza prevederile Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, ale Cartei Albe a Apararii si ale documentelor NATO si ale Uniunii Europene.
 • Pornind de la potentialele riscuri si amenintari identificate la adresa securitatii Romaniei, Strategia stabileste misiunile Armatei Romaniei si nivelul militar de ambitie, pentru a caror indeplinire trebuie constituite, dezvoltate si mentinute capabilitati credibile, dar si sustenabile.
 • O alta decizie pe care am luat-o astazi in sedinta Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.
 • Scopul Programului este de a asigura capabilitatile necesare Armatei Romaniei pentru promovarea intereselor nationale si protejarea acestora in fata riscurilor si amenintarilor curente, in dezvoltare si in perspectiva, precum si indeplinirea angajamentelor internationale in planul securitatii si al apararii.
 • S-a concluzionat ca demersurile viitoare ale Ministerului Apararii Nationale pentru implementarea masurilor stabilite in Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 impun respectarea Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare la 2% din PIB.
 • In aceeasi ordine de idei, Consiliul a aprobat fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, conduse de NATO, UE, ONU si OSCE in 2017. Armata Romaniei va putea participa cu 1.401 militari si civili. Iar in ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2017 sunt in numar de 783 militari si politisti, care vor putea fi dislocati in teatrele de operatii.
 • Tot in sedinta de astazi, Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale Romaniei la Summitul NATO de la Varsovia, care va avea loc pe 8 si 9 iulie 2016, cu mentiunea ca acestea sa fie actualizate si adaptate, in functie de negocierile din Alianta si, evident, de evolutiile situatiei internationale.
 • In cadrul sedintei Consiliului am analizat si aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul si evolutia Proiectului Unitatile 3 si 4 de la Centrala Cernavoda, stabilind ca acesta reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania, care va asigura cresterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul productiei nationale de energie electrica si va contribui substantial la cresterea economica, mentinerea, dar si crearea de noi locuri de munca.
 • Am analizat in sedinta Consiliului situatia din sanatate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si despre sanatatea publica. Aici putem include subiectul dezinfectantilor, dar si chestiuni care tin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranta alimentara.
 • Am discutat si convenit un plan de actiune, concretizat printr-o hotarare a Consiliului, care stabileste, in cateva puncte, masuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare.
 • In ceea ce priveste normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerintele standardelor europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de guvern pana la sfarsitul lunii iulie.
 • In acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experti, unde participa medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme.
 • Acestea privesc modul in care se pun pe piata produsele biocide, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii.
 • De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor, pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor.
 • Guvernul Romaniei va urmari implementarea tuturor obiectivelor stabilite in Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor intraspitalicesti.
 • In ceea ce priveste procedurile si controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare si control. In mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci si de un control mult mai riguros.
 • Trimestrial, asa s-a stabilit, Guvernul Romaniei va prezenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.
 • S-a hotarat, de asemenea, ca Guvernul sa initieze programe de instruire si perfectionare a pregatirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea si combaterea infectiilor intraspitalicesti, precum si legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.
 • In ceea ce priveste laboratoarele, Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv solutiile dezinfectante. Am discutat despre conditiile necesare crearii unei asemenea retele, care sa asigure controlul oficial conform cerintelor Uniunii Europene.
 • S-a luat decizia ca Guvernul Romaniei sa elaboreze un program de investitii pe termen lung. Acesta urmareste, pe de-o parte, crearea la nivel national de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficientei biocidelor, iar, pe de alta parte, reorganizarea si dotarea corespunzatoare a autoritatilor de control in domeniul sanatatii publice, la nivel central, cat si teritorial, cu respectarea regulamentelor si a standardelor europene in domeniu
 - Sursa - Administratia Prezidentiala


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10672 vizualizari

 • +11 (21 voturi)    
  Dezincriminarea abuzului in serviciu (Vineri, 27 mai 2016, 14:49)

  zzztop [utilizator]

  ESTE un atac la siguranta nationala!

  Cu abuzul legalizat cazuri ca hexipharma o sa se intample saptamanal pentru ca toti coruptii isi incaseaza banii in conturi din strainatate si o sa le rada in nas tuturor.
 • +5 (15 voturi)    
  Ca cetatean (Vineri, 27 mai 2016, 15:21)

  Adri4n [utilizator]

  ma consider informat de decizile CSAT.

  Ar trebui sa si privesc cu atentie sau asta e doar pt presedinte?
 • +16 (16 voturi)    
  CORUPTIA (Vineri, 27 mai 2016, 15:51)

  Martinezu [utilizator]

  E cea mai mare amenintare nationala. De 25 de ani.
  Ea a dus la toate problemele pe care le avem.
  Luati masuri in sanatate? O sa vedeti ca explodeaza industria alimentara. Luati masuri heirupiste in alimentatie? O sa explodeze industria de imbutelierea apelor.
  Nu uitati spre exemplu ca panzele noastre freatice sunt nocive. Pe cine trageti la raspundere?
  Cati au murit din cauza consumului de apa nepotabila???
  Oare cate constructii noi vor fi praf la un viitor cutremur din cauza coruptiei in administratii? Nu mai vorbesc de constructiile vechi.
  Totul e putred, degeaba inzestrati armata ca nu o sa mai fie nici dracu sa lupte. Oare cineva crede ca in cazul unui conflict, miile de generali cu care e inzestrata armata noastra vor mai fi in tara????
  Credeti ca miile de colonei care si-au ridicat case-blocuri vor sari sa lupte? Sau mai degraba fug sa isi lichideze conturile ?
  • +4 (6 voturi)    
   pai o sa merite, avem ce apara (Vineri, 27 mai 2016, 16:18)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   In caz de conflict o sa se inroleze oamenii de buna voie ca sa isi apere creditele la apartamente, mosiile bugetarilor si sistemul impecabil fara pic de coruptie.
 • +11 (13 voturi)    
  sanatatea cetatenilor (Vineri, 27 mai 2016, 15:55)

  chloe [utilizator]

  Si cum se va evalua trimestrial starea de sanatate a cetatenilor, cand in romania nu poti sa-ti faci analize pentru ca nu merge cardul de sanatate sau nu mai sunt bani pentru ca suntem in 15 ale lunii, in romania nu poti face un rmn sau un ct cand ai nevoie din cauza ca "pentru luna aceasta s-au epuizat fondurile" in romania nu exista registre pe cancer la nivel national ?
  de unde se vor scoate datele pentru evaluarea trimestriala ?
  • -4 (8 voturi)    
   doar urmarind cu o " mare " atentie (Vineri, 27 mai 2016, 16:49)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui chloe

   pina il va lua somnul....... adormitul de la cotroceni.

   I se falfaie lui de sanatatea romanilor, de jafurile in derulare in sanatate, infrastructura, de apararea tarii...samd , aceste capitole nu sint prioritare in fata somnului "maretului " "observator" .

   Despre ce presedinte vorbim?
  • +5 (5 voturi)    
   Președinte Iohannis a făcut ceea (Vineri, 27 mai 2016, 19:56)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui chloe

   ce ținea de el în ceea ce privește sănătatea. Restul ține de alții - vezi guvern, parlament, direcții de sănătate, etc. Iar în final ține și de noi în cazul în care aceștia nu se conformează. Ieșim în stradă și-i dăm afară. Doar nu te aștepți ca președintele să se ducă personal să verifice dacă sunt sau nu diluați dezinfectanții...
 • +4 (10 voturi)    
  coruptie (Vineri, 27 mai 2016, 16:39)

  VasileDaniciuc [anonim]

  In general este vorba de lucruri bine tacute.
 • -2 (8 voturi)    
  Productia de apa grea (Vineri, 27 mai 2016, 16:53)

  schumi [utilizator]

  Degeaba faci reactoarele 3 si 4 daca nu o sa mai ai apa grea pt ca instalatiile noi de prelucrare au fost furate sau date la fier vechi...De la ciclu intern incet incet prostia si hotia externalizeaza. Daca s-a discutat situatia reactoarelor 3 si 4 de ce nu s-a discutat situatia productiei de uraniu si d c n-a intervenit SRI in oprirea devalizarii.
  Incompetenta acestor oameni uimeste pe oricine. De ce nu se reia productia la Cantacuzino? Nu tine de siguranta nationala faptul ca nu putem produce nici un vaccin sau medicament?
  Daca Iohannis era presedinte in locul lui Basescu si Antibiotice Iasi era inchisa si transformata in cartierul de vile al unui politician (Fenechiu in cazul asta ca doar era din acelasi partid) ...
 • +3 (3 voturi)    
  Lipsa raspunderii la fiecare nivel de competenta, (Vineri, 27 mai 2016, 17:49)

  deval [utilizator]

  nestabilit prin legi facute de infractori prin "sponsorizatii"lor din parlament e problema si nimic altceva !! Tot in CSAT a fost stabilit de 11/12 ani caci coruptia e atentat la siguranta nationala si statul de drept ! Nu exista nici o reflectare in legi a acestei afirmatii si de exemplu pentru abuzul in serviciu se pot lua 7 ani de puscarie iar pentru coruptie maxim 5 !! In concluzie, MA LASI ?!
 • +7 (7 voturi)    
  DEZINFECTANTELE DILUATE = OMOR CU PREMEDITARE (Vineri, 27 mai 2016, 18:13)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  adunătura de politicieni din csat care este plătită şi de mine, nu mă reprezintă şi nu-mi apără interesele, din moment ce nu au prezentat o situaţie clară a infecţiilor intraspitaliceşti produse prin neglijenţa criminală a instituţiilor statului care erau obligate prin lege să controleze calitatea substanţelor dezinfectante.

  ar trebui pedepsiţi miniştrii sănătăţii pentru că nu au controlat calitatea dezinfectantelor şi managerii și directorii spitalelor care au achiziționat dezinfectante diluate și le-au dat drept bune de folosit ! 1.dacă erau infecții nosocomiale - produse de microbii din spitale, de ce nu și-a pus nimeni până acum întrebarea: dezinfectantele utilizate în spitale sunt corecte din punct de vedere sanitar?
  2. conducerile spitalelor erau obligate să analizeze concentrațiile dezinfectantelor ? 3. dacă testele de sanitație din spitale erau proaste, de ce nu au fost controlate fizico - chimic concentrațiile substanțelor dezinfectante achiziționate ? 4. dacă au fost controlate concentrațiile dezinfectantelor, ce rezultate au fost găsite? unde e minciuna ? unde e înșelătoria ? 5. câți oameni internați în spitale au avut infecții nosocomiale datorită dezinfectantelor falsificate ? 6. câți oameni au murit din cauza diluării - falsificării substanțelor dezinfectante ? 7. de când și în ce măsură sunt vinovați miniștrii sănătății, managerii și directorii spitalelor, va stabili parchetul, dna și justiția ? 8. dacă sri a informat prim miniștrii și conducerile județelor, de ce nu s-au luat măsuri ? este un coșmar, un scandal uriaș și o tragedie națională ! voi de ce nu vă indignați și nu vă revoltați ?
  • +1 (1 vot)    
   bomba biologica (Sâmbătă, 28 mai 2016, 12:21)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui GheorgheSilvestrovici1

   |Degeaba va framantati. Tot ce se intampla zilele astea e un circ pentru linistirea vestului.
   Sunt absolut convins ca in privinta dezinfectantilor nu s-ar fi miscat in continuare niciun deget daca nu s-ar fi intamplat nenorocirea de la Colectiv.
   Au fost nevoiti sa trimita in strainatate o parte din pacienti, acolo s-a aflat ca bietii oameni erau infectati in spitalele romanesti, unii dintre ei au si murit din cauza infectiilor, nu a arsurilor, iar spitalele straine nu au vrut sa fie facute raspunzatoare si sa plateasca daune.
   Sunt absolut convins ca administratiile spitalelor si guvernele straine au facut presiuni asupra conducerii Romaniei in scopul declansarii anchetei interne si pentru a lua masurile necesare, mai ales ca am citit ca un spital din Germania a declarat ca au gasit factori de infectie care le ei erau eradicati de 30 de ani!
   Deci Romania este un potential exportator de boli anacronice, o bomba biologica, e ca si cum am fi ciumati si circulam liberi prin lume!
   Doar din aceasta cauza au actionat, pentru ca UE nu doarme si n-are nevoie si de alte probleme. Si ciumetii nostri au facut un pic de scandal in public, ca sa vada aia ca aici se misca lucrurile.
   Bineinteles ca, avand in vedere cine sunt patronii adevarati ai Hexi, mortul a platit pentru toti si poate va plati si o Acarita Paun. Atat.
 • -2 (4 voturi)    
  DE CE? (Vineri, 27 mai 2016, 19:03)

  marcelp55 [utilizator]

  De ce p...a mamii lor nu au luat măsurile până acum?
 • -1 (3 voturi)    
  Cam mari sunt pasii spre penibil,her KiWI. (Vineri, 27 mai 2016, 19:48)

  Plagarus [utilizator]

  In stilul asta temator si fara pic de personalitate,doar doamna Carmen te va mai crede Presedinte
 • +2 (4 voturi)    
  MORȚII NOȘTRI - EU, TU SAU COPIII NOȘTRI ! (Vineri, 27 mai 2016, 20:45)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Două prietene de familie au decedat prin șoc toxico- septic în urna unor infecții nosocomiale în spitale din Galați și București. Maria avea 45 de ani și a murit la Galați după o operație banală de colecistită și Elena de 56 de ani a murit în București după o operație de anevrism cerebral. Nu voi uita niciodată dispariția lor năpraznică și prematură !

  Și domnul președinte va tot primi informări, le va tot citi, se va considera informat și va face planuri de măsuri, norme, proceduri și reglementări, în timp ce vor tot muri oameni în spitalele românești.

  Nu există om în țara asta care să nu aibă o rudă sau un prieten drag care a murit cu zile în spitalele din România, victimă a infecțiilor nosocomiale !

  Chiar suntem un popor vegetal care nu se revoltă și își așteaptă în liniște rândul la internare în spitalele morții ?

  Mâine pot fi eu, tu sau copiii noștri în locul celor care au fost victimile infecțiilor intraspitalicești.
  • +1 (1 vot)    
   Mama si copil de 3 ani mi-au murit (Sâmbătă, 28 mai 2016, 14:04)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui GheorgheSilvestrovici1

   din cauza acestor infectii intra-spitalicesti. Mama a luat hepatita C si copilul Klebsiella. Tarana usoara !
   tara de imputiti, hoti si curve. ce putem fi altceva? nu degeaba ne fac ungurii cum ne fac.

   ni s-a parut ca suntem o natie inchegata dar nu suntem. suntem doar jivine pe trepta 2 sau 3 de pe piramida nevoilor lui Maslow. ca si agregat vorbesc, exceptiile confirma regula pentru ca sunt considerate exceptii. exceptiile noastre sunt regula in alte parti.

   95%din sistemul financiar, 85 % din industrie, 50% din fondul funciar, 50% din servicii, etc. sunt in mana strainilor. in tari dezvoltate politicienii care ar fi permis asa ceva ar fi fost spanzurati de primul stalp. romanii din Romania se ocupa cu smenul, hotzia, smekeria sau cu lucruri marunte, zero sanse sa se poata ocupa creativ de altceva.
   aud ca acest miezabil de Condrea era asociat cu unguri si rusi in off-shore-uri. faina cale de a ne ucide silentios. 100.000 de romani ucisi fara sa tragi un glont. 3 milioane plecate in bejenie fara sa " dea turcii", tara ocupata pe furis. vaidenoi ar trebui sa ne numim.

   uitati-va la Iohanis; omul pare abulic-autist fara nici o autoritate. doar excesul de religiozitate, aka, narcisim, il mai salveaza. in plus omul nu stapaneste limba romana, cred ca nu intelege cuvintele care-i sunt scrise pe foaie. mai arunca cate un accent, cate o intonatie de te umfla rasul.
   Dar absolut nici unul din fostii leaderi ai Romaniei nu au fost buni de ceva incepand cu bestia de Ilici, pentru cei de dinainte n-am epitete.

   salvarea este individuala in Romania, Mantuirea Neamului e o utopie mai dihai decat comunismul, fiecare pe felia lui incercand sa-si creeze un culoar. poate asa arata viitorul.
 • 0 (2 voturi)    
  fantomas in actiune (Sâmbătă, 28 mai 2016, 12:03)

  revo [utilizator]

  Penibil la maxim. Dupa ce presedintele invizibil a citit, mecanic si fara intonatie, hartia din fata lui, a facut brusc stanga-mprejur si a disparut in 3 secunde din sala!
  Pentru ce avem nevoie de reactoarele 3 si 4? Cine are nevoie de atata energie electrica, cand practic industria e moarta in Romania iar exportul nu merge? Si asta in timp ce tot globul se axeaza pe energii alternative regenerabile si nepoluante!? Doar pentru a le face pe plac si chienzilor? Nu e destul ca au pus mana pe Rompetrol si mai ales pe Petromidia? Trebuie cumva sa le alocam toata partea de sud-sud-est a tarii? Continuam politica lui Ponta?
  Tara asta chiar trebuie sa devina o shaorma cu de toate pentru toti? Nemtii si austrieci iau in intregime centrul si vestul tarii, americanii - Marea Neagra si gazele de sist, chinezii - ce am zis mai sus, italienii, grecii si olandezii - pamantul roditor. Rusilor ce le dai, Iohannis? Moldova toata?
  Si in timpuil asta se lucreaza cu spor la reducerea accelerata a populatiei, pe toate caile, inclusiv prin exterminari in masa. Pentru cine pregatiti voi, criminalilor, terenul asta golit de romani?
  • 0 (0 voturi)    
   pai nu numai chinezilor >:) (Sâmbătă, 28 mai 2016, 23:09)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Nu numai chinezilor le facem pe plac. Romania NU mai are uraniu (exploatabil) asa ca... le facem pe plac si canadienilor, pentru ca vom importa uraniu de la ei! >:)
   Si uite-asa, salvam doua industrii falimentare de la ei: a producatorilor de echipamente pentru reactoare nucleare si a producatorilor de uraniu! >:

   E drept: asta o sa ne coste de o sa ne rupa - dar ce conteaza ca dam noi, cu totii, faliment? industria canadiana sa traiasca! :P


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by