Mai multe institutii ale statului au fost date in judecata de o companie producatoare de apa imbuteliata, daunele solicitate fiind in valoare de un milion de euro, transmite Mediafax.

Una dintre societatile producatoare de apa imbuteliata, al carei nume a aparut pe lista Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unor controale privind indicatori microbiologici depasiti, din luna martie a acestui an, anunta ca va actiona in judecata statul roman cerand daune de un milion de euro.

"Ulterior publicarii rezultatelor acestor controale, Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obtinute au dovedit clar ca produsele pe care le comercializeaza contin valori determinate care se afla in limita sau sub limita de detectie stabilita prin lege. De asemenea, a iesit la iveala faptul ca laboratorul desemnat de ANPC sa efectueze analizele nu detinea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendata", se arata intr-un comunicat de presa transmis de firma de avocatura care reprezinta societatea.

Astfel, societatea a actionat in instanta mai multe institutii precum: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest si Regiunea Sud-Muntenia, precum si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cerand repararea prejudiciilor cauzate prin afectarea imaginii publice, pierderea clientelei si rezilierea contractelor de furnizare incheiate cu lanturile de supermarket-uri.

Plangerea a fost depusa la Tribunalul Bucuresti urmand sa se stabileasca un prim termen de judecata.

Pe 19 martie, ANPC a anuntat ca a demarat in data de 03 martie o actiune la nivel nationalde prelevare din reteaua de comercializare a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici, iar datele pentru Capitala arata ca cinci esantioane prelevate nu sunt conforme.

In martie, Autoritatea spunea ca sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20.

Compania a transmis ulterior precizari potrivit carora “apa comercializata de Aqua Queen indeplineste toate cerintele legale” si ca nu exista “niciun element care ar putea pune in pericol sanatatea consumatorilor finali”.