Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au inceput urmarirea penala in rem pentru fapte de abuz in serviciu in cazul sesizarii Corpului de Control pentru nefunctionalitatea Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au inceput urmarirea penala in rem pentru fapte de abuz in serviciu in dosarul deschis ca urmare a sesizarii Corpului de Control al ministrului Sanatatii, inregistrata la inceputul saptamanii, in urma neregulilor gasite la Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Anchetatorii au dispus ca la unitatea de parchet sa fie trimise, la cerere, in perioada imediat urmatoare, mai multe documente de la Spitalul Floreasca, de la firma privata implicata in amenajarea Sectiei, dar si de la Corpul de Control. Sursele citate sustin ca de la Spitalul Floreasca s-au solicitat acte financiar-contabile, contractele incheiate, iar dupa analizarea acestor documente se va stabili care sunt persoanele ce vor fi audiate.

Marti, Corpul de Control al ministrul Sanatatii anunta ca verificarile facute confirma ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca nu este inca pe deplin functionala.

"Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale efectuate in ultimele luni", a conchis Corpul de control al ministrului Sanatatii in urma anchetei realizate in perioada 26-29 aprilie, la nivelul unitatii medicale, se arata intr-un comunicat de presa remis marti agentiei MEDIAFAX.

Reprezentantii Corpului de Control precizeaza ca in ultimele sase luni autoritatile au primit informatii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate in timpul controlului la Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, in prezenta managerului spitalului, comisia de control a constatat ca personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi, unii dintre acestia fiind angajati in activitatea altor sectii (chirurgie plastica, ATI).

De asemenea, s-a mai constatat ca nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi si ca lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav in unitate, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale pacientului in interiorul unitatii. Desi sala de operatie a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi este complet dotata si functionala, barocamera nu este montata, nefiind functionala, instalatia de aer conditionat nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, in numar de sase, sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi.

Corpul de control a mai descoperita ca saloanele din afara Unitatii de ingrijire a arsilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de catre managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditii legale si depozitarea lor in magazia unitatii sanitare.

"Din verificarea efectuata de catre comisia de control privind functionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca barocamera nu este functionala si nici instalata, cu toate ca exista proces verbal de receptie a acesteia si proces verbal de punere in functiune si de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. In plus, barocamera a fost deja achitata, pe baza presupusei puneri in functiune", se mai arata in comunicatul de presa.

In urma controlului, au fost dispuse informarea Curtii de Conturi a Romaniei, pentru deficientele consemnate in prezentul raport de control, sesizarea Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP ) pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie aparatura medicala pentru Unitatea de ingrijire a arsilor gravi si sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, pentru posibile fapte de natura penala, avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL.

Cu toate ca sectia a fost dotata inca din anul 2013, abia doi ani mai tarziu, in aprilie 2015, s-au eliberat avizele de functionare. Ulterior a fost pusa problema specializarii personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sanatatii si de Primaria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are sase saloane cu aparatura speciala unica in Romania, unde ar putea fi tratati simultan sase pacienti cu arsuri grave. Dupa tragedia din Colectiv, blocajul sectiei a dus la un scandal public, pentru ca ranitii cu arsuri grave nu au putut fi internati in acea sectie.