Utilizatorii de calculatoare din Romania folosesc software nelicentiat la cote alarmante, in ciuda faptului ca a fost demonstrata o stransa legatura intre software-ul nelicentiat si atacurile informatice, potrivit celui mai recent studiu realizat de BSA -The Software Alliance citat de Mediafax.

"Asa cum indica raportul, in cadrul unei companii este extrem de important sa se constientizeze ce software ruleaza. Multi dintre directorii de tehnologia informatiei nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau daca acestea sunt legitime", a spus Victoria A.Espinel, presedinte si CEO al BSA | The Software Alliance. Studiul evidentiaza faptul ca in Romania nivelul de programe software instalate pe computere fara licente corespunzatoare se ridica la 60%, in scadere cu doua procente comparativ cu 2013, cifra indicata de studiul BSA anterior. Atunci cand se utilizeaza software nelicentiat, probabilitatea de incidenta malware creste spectaculos, iar costurile gestionarii incidentelor malware pot fi uriase.

Astfel, anul trecut atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 mld. dolari. Raportul mai arata ca 39% din software-ul instalat pe computerele din intreaga lume in 2015 nu era licentiat corespunzator, ceea ce reprezinta o scadere modesta fata de 43% in 2013. Chiar si in anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizata de software este surprinzator de frecventa. Studiul indica o rata de 25% la nivel mondial in domeniul bancar, de asigurari sau in domeniul bursier.

Directorii de tehnologia informatiei estimeaza ca 15% din angajati instaleaza software pe reteaua interna fara cunostinta lor. Studiul adauga si ca firmele pot diminua riscurile de securitate informatica pe care folosirea de software nelicentiat le presupune prin verificarea faptului ca toate programele pentru calculator sunt achizitionate din surse legitime, precum si prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM - software asset management).

Companiile care vor pune in aplicare SAM vor sti exact ce programe sunt in retea si daca sunt legitime si licentiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activitatii lor; vor dispune de reguli si proceduri privind achizitia, utilizarea si retragerea de programe din uz si vor avea programul SAM perfect integrat in afacerea lor. Raportul mai arata ca regiunea cu cea mai mare rata de utilizare de software nelicentiat este Asia-Pacific cu 61%, a doua regiune ca rata a folosirii de software nelicentiat este Europa Centrala si de Est, cu 58% (o diminuare de trei procente fata de 2013), urmata de Orientul Mijlociu-Africa cu 57% (in scadere cu doua procente fata de 2013).

America de Nord ramane zona cu rata cea mai scazuta de 17%, cu toate ca si aceasta se ridica la o valoare comerciala semnificativa, de 10 mld. dolari. In Europa de Vest, rata totala a scazut cu un punct, ajungand la 28%.