Universitatea din Bucuresti lanseaza baza de date "Arhiva Medievala a Romaniei"

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 26 mai 2016, 20:47 Actualitate | Esenţial

Arhiva Medievala a Romaniei
Foto: arhivamedievala.ro
​Universitatea din Bucuresti anunta lansarea bazei de date Arhiva Mediavala a Romaniei, creata in proiectul "Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Nationale ale Romaniei", eveniment ce va fi marcat prin 3 conferinte desfasurate la la Bucuresti, Cluj-Napoca si Budapesta. Baza de date Arhiva Medievala a Romaniei este prima baza de date cu documente medievale din Romania, care va cuprinde peste 50.000 de documente anterioare anului 1600 pastrate in arhivele din Romania.

Este vorba despre un proiect implementat de Universitatea din Bucuresti in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si Arhivele Nationale ale Norvegiei in perioada decembrie 2014 - octombrie 2016 in cadrul Programului PA16/RO12 "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural", finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014.

Vineri, 27 mai 2016, ora 11:00, se va desfasura conferinta de lansare a bazei de date la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4 - 12, etaj 1, Amfiteatrul Nicolae Iorga.

Printre invitati se vor numara: prof. univ. dr. Laurentiu Vlad, prorectorul Universitatii din Bucuresti; Diana Sacarea, consilier proiecte SEE in Ambasada Norvegiei; Mihail Lotreanu, de la Unitatea de Management a Proiectului (Ministerul Culturii); Inga Bolstad, directorul general al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ole Gausdal, director al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ioan Dragan, director al Arhivelor Nationale ale Romaniei; dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie Nicolae Iorga din Bucuresti; conf. univ. dr. Ionut Costea, Universitatea "Babes-Bolyai" si conf. univ. dr. Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucuresti, managerul proiectului.

Program:
 • Prezentarea stadiului proiectului;
 • Prezentarea bazei de date si demonstratii de utilizare;
 • Sesiune de intrebari din partea publicului si raspunsuri referitoare la proiect si baza de date;
 • Conferinta de presa.

Luni, 30 mai 2016, ora 12:00, se va desfasura conferinta de lansare a bazei de date la Arhivele Nationale Maghiare, Budapesta, Becsi kapu ter, nr. 1, in Sala de conferinte.

Printre invitati se vor numara: dr. Miko Zsuzsanna, directorul general al Arhivelor Nationale Maghiare; Inga Bolstad, directorul general al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ole Gausdal, director al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ioan Dragan, director al Arhivelor Nationale ale Romaniei; conf. univ. dr. Ionut Costea, de la Universitatea "Babes-Bolyai" si conf. univ. dr. Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucuresti, managerul proiectului.

Program:
 • Prezentarea stadiului proiectului;
 • Prezentarea bazei de date si demonstratii de utilizare;
 • Sesiune de intrebari din partea publicului si raspunsuri referitoare la proiect si baza de date;
 • Conferinta de presa.

Joi, 2 iunie 2016, ora 9:30 se va desfasura conferinta de lansare a bazei de date la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie, str. Napoca, nr. 11, Aula Regele Ferdinand.

Printre invitati se vor numara: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universitatii "Babes-Bolyai"; Inga Bolstad, directorul general al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ole Gausdal, director al Arhivelor Nationale ale Norvegiei; dr. Ioan Dragan, director al Arhivelor Nationale ale Romaniei; conf. univ. dr. Ionut Costea, de la Universitatea "Babes-Bolyai"; si conf. univ. dr. Marius Diaconescu, de al Universitatea din Bucuresti, managerul proiectului.

Program:
 • Prezentarea stadiului proiectului;
 • Prezentarea bazei de date si demonstratii de utilizare;
 • Sesiune de intrebari din partea publicului si raspunsuri referitoare la proiect si baza de date.

Baza de date Arhiva Medievala a Romaniei este o noutate in Romania si va contribui esential la cunoasterea istoriei romanilor, ungurilor, sasilor, romilor si a altor popoare care au convietuit in acest spatiu in secolele XII - XVI prin facilitarea accesului la sursele istorice. Metadatele aferente fiecarui document - rezumat, indici onomastici, toponimici, de materii etc., precum si imaginile documentelor din baza de date sunt accesibile gratuit la adresa: www.arhivamedievala.ro. Pana la finalizarea proiectului vor fi introduse peste 50.000 de documente anterioare anului 1600, pastrate in arhivele din Romania.

Sunt invitati cercetatori, profesori, studenti si toti cei interesati de istoria medievala a Transilvaniei, Tarii Romanesti si Moldovei in Evul Mediu.


Citeste mai multe despre   
Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
 • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

1780 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  universitatea din bucuresti ?! (Joi, 26 mai 2016, 21:37)

  nash pandelica [utilizator]

  in bucuresti sunt multe universitati.
  universitatea bucuresti este numai una.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă