Presedintele Klaus Iohannis a primit-o joi, la Palatul Cotroceni, pe Michaelle Jean, secretar general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, aflata in vizita oficiala in Romania. Presedintele Romaniei a subliniat, cu acest prilej, ca tara noastra acorda o deosebita importanta valorilor si obiectivelor Francofoniei si contribuie la realizarea lor, in calitate de membru cu drepturi depline al OIF. De asemenea, Klaus Iohannis a evidentiat legaturile traditionale cu limba franceza, ancorate profund in specificitatea lingvistica si in istoria Romaniei si a precizat ca OIF poate prezenta solutii viabile pentru problemele cu care se confrunta umanitatea, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Michaelle Jean si Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a apreciat eforturile Organizatiei Internationale a Francofoniei pentru dezvoltarea dimensiunii economice a actiunii Francofoniei si orientarea sa spre dezvoltarea socio-umana din statele membre, mentionand o serie de initiative prin care Romania contribuie la promovarea obiectivelor OIF. "Au fost evocate rolul, rezultatele si determinarea in continuarea Programului Eugen Ionescu de burse doctorale si de cercetare post-doctorala initiat acum 10 ani, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, precum si implicarea mediului francofon din Romania in Dezbaterea Nationala privind Educatia si Cercetarea lansata de Presedintele Romaniei", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

La randul sau, Secretarul General Organizatiei Internationale a Francofoniei a exprimat "aprecierea sa deosebita pentru activitatea si eforturile Romaniei in cadrul Organizatiei si in promovarea valorilor francofone, inclusiv la nivel regional. Doamna Michaelle Jean a subliniat implicarea personala a sefului statului in aceste demersuri, un exemplu fiind organizarea Zilei Internationale a Francofoniei 2016 sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei".

In cadrul intalnirii au fost prezentate preocuparile Organizatiei pentru doua teme deosebit de importante - dezvoltarea economica si formarea tinerilor. OIF se afla in plin proces de elaborare a unei strategii de dezvoltare economica a spatiului francofon, cu accent pe implicarea marilor companii, IMM-urilor, si, nu in ultimul rand, a tinerilor si femeilor. Referitor la formarea tinerilor, oficialul OIF a evidentiat ca parteneriatele dintre universitatile din spatiul francofon si mediul de afaceri au un mare potential de dezvoltare in domenii precum cercetarea si inovarea.

Presedintele Klaus Iohannis a salutat initiativa OIF de a dezvolta o abordare francofona integrata pe tema luptei impotriva terorismului si prevenirii radicalizarii violente, inclusiv prin organizarea unei Conferinte internationale la Paris, in luna iunie a acestui an, care sa se reflecte in deciziile Sommet-ului Francofoniei din Madagascar (26-27 noiembrie a.c.).

Presedintele Romaniei si Secretarul General al OIF au convenit inceperea pregatirilor pentru organizarea in Romania, in urmatorii doi ani, a unor evenimente relevante ale Francofoniei, care sa promoveze prioritatile Organizatiei, in domeniul economic si al egalitatii de gen.