Tribunalul Constanta isi declina competenta in dosarul in care Rompetrol Rafinare cere ridicarea sechestrului instituit de DIICOT asupra bunurilor companiei si il trimite Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform solutiei postate miercuri pe portalul instantelor, informeaza Agerpres.

'Admite exceptia necompetentei materiale Tribunalului Constanta si declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Respinge ca ramasa fara obiect exceptia necompetentei teritoriale. Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia', conform solutiei, definitive, a Tribunalului.

Rompetrol Rafinare a contestat la Tribunalul Constanta sechestrul instituit de DIICOT asupra bunurilor companiei. Primul termen in dosar a fost 16 mai, iar instanta a amanat cauza si a stabilit un nou termen de judecata, in data de 25 mai, 'pentru atasarea dosarului de urmarire penala si pentru a oferi petentilor posibilitatea pregatirii apararii cu privire la exceptiile invocate'.

Procurorii DIICOT au pus la inceputul lunii sechestru pe rafinaria Petromidia, in cadrul unui dosar penal care vizeaza modul in care a fost privatizata rafinaria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurator a fost instituit asupra bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro.

Marti, 24 mai, procurorii DIICOT au trimis Parchetului General o solicitare privind sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in vederea formularii cererii de urmarire penala pentru fostii ministri Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, in dosarul Rompetrol II.

'In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, la data de 24.05.2016, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul insotit de documentatia din care au rezultat date si indicii cu privire la savarsirea de catre Tanasescu Claudiu Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Sebastian si Pogea Gheorghe a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat; abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in vederea realizarii demersurilor necesare pentru sesizarea presedintelui Romaniei in vederea formularii cererii de urmarire penala pentru persoanele mai sus mentionate', se arata intr-un comunicat al DIICOT remis marti.