Cetateanul bulgar Evelin Banev Nicolov, zis "Brendo" sau "Igor", a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucuresti la 14 ani inchisoare, el fiind acuzat ca a introdus in aprilie 2012 pe teritoriul Romaniei peste 51 kg de cocaina, relateaza Agerpres. Decizia nu este definitiva.

De asemenea, instanta a luat act ca pe numele lui Banev a fost emis, in aprilie 2014, de catre Tribunalul Bucuresti, un mandat de arestare preventiva, care nu a fost pus in executare pana in prezent.

Supranumit in presa si "regele cocainei", Evelin Banev Nicolov este unul dintre cei mai importanti traficanti de droguri din Europa.

Evelin Banev Nicolov a fost trimis in judecata de DIICOT in iunie 2014, investigatiile in acest caz fiind declansate in octombrie 2011, ca urmare a sesizarii din oficiu a Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate - Serviciul Antidrog cu privire la faptul ca mai multe persoane sunt implicate in traficarea unor cantitati mari de cocaina pe ruta America de Sud - Romania - tari din Europa de Vest.

In urma anchetei, procurorii si politistii de la Antidrog au descoperit ca, in cursul lunii aprilie 2012, Evelin Banev Nicolov, avand sprijinul unor persoane ramase neidentificate, a introdus pe teritoriul Romaniei in vederea vanzarii cantitatea de 51,058 kg cocaina. Drogurile au fost apoi livrate altor persoane cu ajutorul unui alt cetatean bulgar, Radoslav Georgiev Atanasov, trimis si el in judecata de procurorii DIICOT.

Pe numele celor doi au fost emise mandate europene de arestare preventiva in data de 5 februarie 2013.

Radoslav Georgiev Atanasov a fost predat temporar autoritatilor judiciare romane de catre autoritatile judiciare italiene, acesta fiind in executarea unei pedepse cu inchisoarea.

In ceea ce-l priveste pe Evelin Banev Nicolov, procurorii romani au facut demersuri pe langa autoritatile judiciare bulgare pentru predarea temporara a acestuia, insa solicitarea a fost refuzata.

Evelin Banev a fost retinut in Bulgaria in mai 2012, in cadrul unei operatiuni politienesti internationale impotriva traficului de droguri. Treizeci de persoane, printre care 15 bulgari, 12 italieni, un roman, un georgian si un sloven, au fost retinute atunci pe teritoriul mai multor state europene. 'Brendo' a fost extradat in Italia, unde a fost judecat pentru trafic de droguri, dar el a revenit in Bulgaria pentru sedintele din cadrul procesului deschis pe numele sau pentru spalare de bani.

In iulie 2013, Evelin Banev a fost condamnat in Italia la 20 ani de inchisoare pentru rolul sau in traficul de cocaina din America de Sud catre Italia.

Conform justitiei italiene, Evelin Banev si complicii sai sunt vinovati de introducerea ilegala a sase tone de cocaina in Italia intre anii 2006 si 2008.