Urmatoarea directiva europeana transpusa in legislatia romaneasca va fi cea privind confiscarea extinsa, a anuntat, miercuri, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, potrivit Agerpres. Ea a precizat intr-o postare pe o retea de socializare ca transpunerea acestei directive, precum si a altor doua care au termen de implementare pana in mai 2017 reprezinta prioritati ale Ministerului Justitiei, in timp ce directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie, asupra careia au existat discutii in spatiul public, poate fi implementata pana in decurs de doi ani.

"Echipa (...) lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice: Directiva 2014/42/UE (...) privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in UE. Termen: 4 octombrie 2016. Directiva 2013/48/UE (...) privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale si al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum si dreptul ca o persoana terta sa fie informata in urma privarii de libertate si dreptul de a comunica cu persoane terte si cu autoritati consulare in timpul privarii de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016. Directiva 2014/41/UE (...) privind ordinul european de ancheta in materie penala. Termen: 22 mai 2017. Va asigur ca, impreuna cu echipa din Ministerul Justitiei, depun toate eforturile pentru ca aceste trei directive sa fie transpuse in legislatia interna fara intarzieri. Incep in ordinea de pe tricou, cu Directiva 2014/42/EU, a confiscarii extinse. Si contez pe ajutorul neasteptat al celor convertiti recent", se arata in postarea Ralucai Pruna.

Ministrul Justitiei mai arata ca termenul de transpunere a unei directive europene in dreptul intern este de doi-trei ani, in timp ce Romania a depasit in unele cazuri aceste termene.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunta privind transpunerea in termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, desi au putut, nu au facut. Doctorii in drept stiu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani). Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un numar de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depasit uneori chiar de... 6 ani", afirma Raluca Pruna.

Ea sustine ca reprosurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumtia de nevinovatie sunt facute "pe fundal politic si electoral".

"Mi se reproseaza, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e gluma", mai scrie ministrul Justitiei.