Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o atentionare cod galben de inundatii, valabila in 16 bazine hidrografice, incepand de marti dupa-amiaza, anunta Agerpres. In intervalul 24 mai, ora 15:00 - 26 mai, ora 12:00, se vor inregistra torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie, potrivit atentionarii cod galben.

Hidrologii instituie Cod Galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), afluentii mici ai Somesului din judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare, bazinele superioare ale Muresului si Tarnavelor din judetele Harghita si Mures, Olt superior si mijlociu si afluentii sai (din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges), Suceava, Moldova, Bistrita (judetele Suceava, Harghita, Neamt si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Buzau superior (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Bistrita Nasaud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacau si Vrancea, mentioneaza INHGA.

Atentionarea hidrologica a fost transmisa catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala 'Apele Romane', Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Apa: Somes-Tisa, Mures, Olt, Buzau-Ialomita, Siret, Prut-Barlad.