Presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat marti, inaintea sedintei in care judecatorii constitutionali urmeaza sa decida pe tema dezincrimarii abuzului in serviciu, ca "incriminarea sau dezincriminarea este atributul exclusiv al legiuitorului".

Foto:

"Incriminarea sau dezincriminarea unor fapte este atributul exclusiv al legiuitorului. Uitati-va in Constitutie, cine stabileste legea", a declarat Zegrean.

Zegrean, a mai declarat, miercuri, ca, desi in 2010, CCR a respins o exceptie de necostitutionalitate similara privind abuzul in serviicu, Curtea ar putea sa dea o decizie diferita in sedinta de marti, scrie Medoafax.

"Sigur ca putem. Am mai facut. Curtea poate sa revina asupra unor decizii anterioare. Asta se intampla la orice Curte din lume, (...) dreptul nu zace, se dezvolta (...) trebuie adaptat la conditiile sociale, la viata", a raspuns presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrea, intrebat daca CCR ar putea contrazice decizia data in anul 2010.

Intrebat daca legea este suficient de clara, presedintele CCR a afirmat ca "depinde cine o citeste".

Judecatorii CCR vor discuta in sedinta de marti pe tema dezincrimarii abuzului in serviciu, o decizie de neconstitutionalitate urmand a avea consecinte directe asupra a peste 800 de dosare aflate in lucru, potrivit DNA, si scapand multi politicieni de problemele cu legea, potrivit Mediafax.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti exista 8 sesizari de neconstitutionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal si articolul 13(2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, printre care cele apartinand fostei sefe DIICOT, Alinei Bica, si baronilor Nicusor Constantinescu si Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul controversat din Codul Penal prevede ca ''fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica''.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca in conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei va decide dezincriminarea abuzului in serviciu, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche si nu dupa lege, precizand ca cetatenii sunt cei care trebuie sa isi faca griji.