Judecatorii CCR vor discuta in sedinta de marti pe tema dezincrimarii abuzului in serviciu, o decizie de neconstitutionalitate urmand a avea consecinte directe asupra a peste 800 de dosare aflate in lucru, potrivit DNA, si scapand multi politicieni de problemele cu legea, potrivit Mediafax.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti exista 8 sesizari de neconstitutionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal si articolul 13(2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, printre care cele apartinand fostei sefe DIICOT, Alinei Bica, si baronilor Nicusor Constantinescu si Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul controversat din Codul Penal prevede ca ''fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica''.

"Poate da nastere la discutii, poate da nastere la interpretari. In Codul Penal e definita infractiunea, in legea 78 este o agravanta a pedepsei stabilita in Codul Penal si intrebarea se poate pune daca definitia e in Codul penal sau in legea 78, aici e problema. Avem doua infractiuni definite? (...) Nu cred ca orice incalcare de lege de catre un functionar public trebuie sa fie abuz in serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situatie la situatie", a afirmat el.

"Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt in studiu la Curte, avem si un document intocmit de Comisia de la Venetia pe aceasta tema, reglementarea abuzului de putere, a abuzului in serviciu. In Europa mai sunt 12 tari care sanctioneaza cu inchisoarea abuzul in serviciu, restul nu sanctioneaza cu inchisoarea", a adaugat Zegrean.

La doua zile dupa declaratiile presedintelui CCR, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca in conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei va decide dezincriminarea abuzului in serviciu, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche si nu dupa lege, precizand ca cetatenii sunt cei care trebuie sa isi faca griji.