Premierul Dacian Ciolos se intalneste marti la Washington cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden, seful Executivului declarand pentru Mediafax ca este "o ocazie pentru a discuta oportunitatile enorme oferite de Romania in regiunea Marii Negre mai ales in privinta investitiilor si infrastructurii".

Intrevederea va fi precedata de discutii cu secretarul Agriculturii SUA, Tom Vilsack, la Departamentul Agriculturii, precum si cu secretarul Comertului, Penny Pritzker, la Departamentul Comertului, potrivit Guvernului. Punctul central al vizitei premierului in SUA - intalnirea premierului Dacian Ciolos cu vicepresedintele SUA, Joseph R. Biden, Jr., va avea loc la Eisenhower Executive Building.

"Intrevederea cu Joseph Biden din 24 mai este o ocazie pentru a discuta despre oportunitatile enorme oferite de Romania in regiunea Marii Negre mai ales in privinta investitiilor si dezvoltarii infrastructurii, inclusiv productia si transportul de energie. Vom pune accentul pe potentialul energetic al Romaniei de productie de gaz din Marea Neagra.Este, de asemenea, o ocazie suplimentara de a ne consulta inaintea summit-ul NATO de la Varsovia. Romania doreste sprijinul activ al SUA pentru o prezenta Aliata inaintata pe tot flancul estic, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. Vom continua discutiile cu partea americana pe propunerile noastre in perspectiva summit-ului", a spus pentru Mediafax premierul Ciolos, intrebat ce "pune pe masa" Romania la intalnirea cu vicepresedintele SUA.

Intrebat de Mediafax care sunt avantajele estimate pentru Romania in urma vizitei de lucru pe care o va face in SUA, premierul a spus: "Consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel incat cooperarea economica sa atinga acelasi nivel inalt de excelenta si dinamica pozitiva precum interactiunea pe palierul politico-militar. Vom prezenta la Washington viziunea noastra privind rolul Romaniei in regiunea Marii Negre si interesul nostru, nu numai in domeniul securitatii, ci si in dezvoltarea relatiilor economice".

"Este momentul potrivit pentru o asemenea redimensionare", a remarcat seful Executivului.

"Tara noastra are una din cele mai mari cresteri economice din Europa si este o economie solida in context regional. In acest context favorabil, comertul bilateral romano-american s-a dublat in ultimii ani si a atins nivelul record de 2,2 miliarde de dolari americani. Vedem un potential imens cu SUA pentru a consolida relatiile de investitii si comert. Dorim sa mentinem dialogul deschis cu partenerii americani si sa pledam pentru participarea institutiilor si firmelor americane la edificarea unui cadru investitional atractiv, precum si ancorarea intereselor economice americane in Romania. De altfel, programul vizitei cuprinde mai multe intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri american, cu accent pe sectoarele auto,energie, agricol, industria aerospatiala si sectorul IT", a detaliat premierul Ciolos.

Premierul a remarcat ca, in timpul vizitei, isi mai propune aprofundarea cooperarii cu SUA "in plan regional, in zona Marii Negre, in special in privinta stabilitatii economice din Republica Moldova si a continuarii parcursului european al acesteia".

Premierul Dacian Ciolos a plecat duminica in Statele Unite ale Americii pentru o vizita de trei zile.