Grecia va incepe in zilele urmatoare sa evacueze tabara improvizata de la granita nordica cu Macedonia, unde mii de refugiati si migranti stau de cateva luni in conditii precare, a anuntat luni guvernul de la Atena, potrivit Reuters.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Intinsa tabara de pe un camp de langa orasul elen Idomeni a aparut in februarie dupa ce inchiderea frontierelor in Balcani a lasat oamenii blocati acolo. Cei mai multi mergeau spre Germania si alte tari bogate din nordul Europei.

Migrantii, majoritatea din Siria Irak si Afganistan, au refuzat sa se mute, in ciuda faptului ca trebuie sa doarma in conditii foarte dificile iar politia macedoneana a folosit gaze lacrimogene impotriva lor.

Cei mai multi au ignorat apelurile autoritatilor elene de a se muta in taberele organizate in restul Greciei.

Giorgios Kyritsis, un purtator de cuvant al guvernului pentru criza migrantilor, a spus ca procedura de evacuare va incepe “maine, poimaine, si va fi incheiata intr-o saptamana sau maxim 10 zile”.

Intrebat daca guvernul intentioneaza sa-i evacueze pe toti cei 8.000 de oameni, cat se estimeaza ca sunt acolo, Kyritsis a raspuns: “Da. Ceva precum Idomeni nu poate fi mentinut. Serveste doar interesele traficantilor”.

O sursa din politie a spus ca 50 de scutieri vor fi trimisi la Idomeni pentru evacuarea graduala a migrantilor, incepand cu seara zilei de marti.

Cele circa 2.000 de persoane care blocheaza calea ferata pe granita vor fi luate primele.

Sinele sunt blocate de peste o luna, fortand trenurile sa merga prin Bulgaria. Unele vagoane pline cu marfuri sunt blocate pe sinele de la Idomeni de saptamani.