Ministerul Educatiei a publicat, spre consultare publica, pana duminica dupa-amiaza propunerile comitetelor de selectie pentru componenta a 24 dintre comisiile de specialitate ale Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), institutie abilitata sa rezolve problema plagiatelor din doctorate.

Propunerile pentru Comisia de Stiinte Juridice a CNATDCUFoto: edu.ro

De remarcat ca printre numele propuse pentru cele 24 de comisii a caror componenta a fost facuta publica pana la aceasta data se gasesc doar 6 profesori de la universitati din strainatate: Mihai Radu (Universitatea din Verona), propus pentru Comisia de Biologie si Biochimie, Traian Muntean (Universite Aix-Marseille) propus pentru comisia de Calculatoare, tehnologia informației si ingineria sistemelor, Michael Fieger (Theologische Hochschule Chur), propus pentru comisia de Teologie, Costin Anghel (Institut supérieur d'électronique de Paris - ISEP), propus pentru comisia de Electronica, Kathrin Komp (University of Helsinki) si Paul Sum (University of North Dakota) propusi pentru comisia de Sociologie.

Amintim ca pentru asigurarea transparentei si a calitatii procesului de selectie a viitorilor membri, Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati. Acestia analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si inainteaza ministerului lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Membrii CNATDCU sunt selectati in baza unor principii precum transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

De asemenea, nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Potrivit Ministerului Educatiei, profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda si unor cerinte minimale:

  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale MENCS;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva;
  • integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare.

Au aparut deja si primele probleme cu propunerile facute publice sambata de minister.

Asociatia Edu Cer informeaza ca profesorul universitarIoan Tulcan de la Facultatea de Teologie a Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, selectat in comisia de Teologie a Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), institutie abilitata sa analizeze sesizarile de plagiat care vizeaza teze de doctorat, a fost colaborator/lucrator al securitatii stabilit de CNSAS in acest sens existant o sentinta irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 2013. Edu Cer solicita Ministerului Educatiei sa il elimine pe Ioan Tulcan din aceasta structura aflata insubordinea sa.

Propunerile pot fi consultate si pe site-ul Ministerului Educatiei. Pana la data de 23 mai 2016, orice persoana fizica sau juridica are dreptul sa transmita eventuale obiectii si sesizari argumentate catre Ministerul Educatiei, la adresa de email cnatdcu@edu.gov.ro.

Reamintim ca in aceasta perioada se deruleaza procesul de selectie a persoanelor care, in perioada 5 aprilie - 3 mai 2016, si-au depus candidatura pentru calitatea de membru CNATDCU. In platforma BRAINMAP au fost inscrise peste 1.200 de aplicatii individuale. Potrivit purtatoarei de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, CNATDCU ar urma sa aiba o noua componenta la sfarsitul lunii mai.

Ministerul Educatiei a informat anterior ca va publica si restul propunerilor privind componenta noilor comisii CNATDCU, pe masura ce acestea vor fi definitivate de comitetele de selectie.

Propunerile pentru 24 de comisii de specialitate CNATDCU:

Arhitectura

Electronica

Ingineria Resurselor

Medicina Dentara

Sociologie

Calculatoare

Chimie

Farmacie

Filologie

Filozofie

Informatica

Ingineria Mediului

Inginerie Civila

Inginerie Industriala si Management

Matematica

Medicina

Stiinte Juridice

Stiinte Militare

Stiintele Pamantului

Teologie

Biologie Si Biochimie

Inginerie electrica

Inginerie energetica

Psihologie, Stiinte ale educaţiei, Educatie fizica si sport

Citeste si: