Peste 1.500 de persoane de peste 100 de ani au fost scoase din bazele de date de la Evidenta Populatiei dupa ce s-a descoperit ca figurau desi erau decedate, fiind facute acum verficari pentru alte peste 1.000 pentru care exista informatii ca au incetat din viata, dar nu sunt acte care sa ateste, informeaza Mediafax.

Evidenta Populatiei Oradea 6Foto: Primaria Oradea

In urma unor verificari facute la structurile de Evidenta a Populatiei s-a decoperit ca 1.563 de persoane, cu varsta de peste 100 de ani, figurau in bazele de date desi erau decedate. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat ca s-au identificat documente care atesta decesul si au fost scoase acum din evidenta, fiind actualizate bazele de date. Totodata, MAI precizeaza ca verificarile au avut loc in contextul procesului electoral si ca datele actualizate au fost trimise Autoritatii Electorale Permanente pentru ca respectivele persoane sa fie scoase de pe liste.

Raman insa cu semnul intrebarii, si se fac in continuare verificari, pentru alte 1.014 de persoane tot cu varsta de peste 100 de ani.

"Continua verificarile privind alte 1.014 persoane cu varsta de peste 100 de ani despre care, desi nu au fost obtinute acte care sa certifice decesul, exista informatii ca au incetat din viata, respective nu se mai afla la domiciliu si nici nu au fost identificate rude, vecini sau apropiati care sa cunoasca situatia acestora", se precizeaza intr-un comunicat al MAI.

Tot in contextul alegerilor din acest an sunt verificate si persoanele care, in aceasta perioada, fac solicitari de schimbare a resedintei.

"Sunt in desfasurare verificari cu privire la situatiile in care mai multe personae si-au stabilit resedinta la aceeasi adresa sau in cazul persoanelor care in mod repetitiv isi stabilesc resedinta in perioada pre-electorala. Pentru aceste verificari vor fi analizate situatiile privind stabilirea resedintei inregistrate in anii electorali precedenti", a adaugat MAI. Potrivit datelor prezentante de MAI, de la inceputul acestui an si pana in prezent au fost eliberate peste 780.000 de carti de identitate, iar in 1.800 dintre situatii a fost nevoie de deplasarea cu statia mobila.