Franta va testa la sfarsitul lunii mai pe aeroporturile Paris-Roissy si Nisa (sud-est) asa-numitul PNR, registrul cu date ale pasagerilor curselor aeriene, menit sa depisteze pasagerii ce prezinta risc potential, a declarat sambata un responsabil de rang inalt din Ministerul de Interne.

Intr-o prima faza, experimentul se va limita la cele doua aeroporturi, primul si al treilea din tara ca numar de pasageri, a indicat oficialul, confirmand informatiile aparute in cotidianul Le Figaro, transmite Agerpres.

El va fi extins la intreg teritoriul Frantei pana la sfarsitul anului, obiectivul fiind un sistem deplin operational la finele lui 2016, a precizat acelasi responsabil, potrivit caruia 'ideea este de a racorda treptat toate companiile aeriene' care opereaza pe aeroporturile franceze.

Le Figaro scrie ca faza initiala va acoperi doar 40% din trafic, printre primele opt companii participante urmand sa se afle Air France, Delta Airlines, Air Transat, Etihad, Emirates, o companie marocana si una europeana medie.

Testul intervine la cateva saptamani dupa ce Parlamentul European a aprobat PNR european ('Passenger Name Record'), menit sa permita depistarea potentialilor teroristi, plecand de la informatiile pe care companiile aeriene vor fi de acum inainte obligate sa le transmita autoritatilor.

Directiva votata de eurodeputati la mijlocul lunii aprilie trebuie transpusa de statele membre ¬ cu exceptia Danemarcei ¬ in termen de doi ani.