Participarea la invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 4 si 6 ani a crescut la 86%, Romania inregistrand progrese semnificative in acest sens in ultimii zece ani, a declarat vineri reprezentantul UNICEF in tara noastra, Sandie Blanchet, in conferinta "Partenariatul public - privat pentru educatia timpurie, o sansa pentru competitivitatea Romaniei", transmite Agerpres.

Gradinite din BucurestiFoto: Agerpres

Potrivit reprezentantului UNICEF, o serie de studii internationale au demonstrat ca educatia prescolara reprezinta una dintre cele mai bune investitii pe care le poate face o tara.

"Romania ar trebui sa creasca investitia in educatie timpurie la nivelul altor state membre UE, inclusiv din Europa de Est. O astfel de investitie suplimentara ar trebui sa vizeze cresterea participarii la educatie timpurie a copiilor vulnerabili proveniti din comunitati sarace, din familii de etnie roma, din mediul rural si din randul copiilor cu dizabilitati, precum si imbunatatirea calitatii invatamantului", a spus Blanchet.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, prezent la eveniment, si-a exprimat speranta ca, in curand, "ultimul an de gradinita sa devina obligatoriu". "Altfel, doar spunem ca este importanta educatia timpurie, dar nu avem coerenta in a face pasii necesari. (...) Nu putem lua decizii si avea rezultate peste noapte daca nu avem rabdarea ca optiunile noastre, deciziile noastre sa aiba rezultat. Permanent pilotam, incercam lucruri noi, niciodata nu invatam, niciodata nu intelegem ce impact am avut printr-o anumita abordare ca sa gandim alte politici si asta creeaza un spatiu de lipsa de predictibilitate. Lucruri incepute, oprite la mijloc", a afirmat ministrul.

Conferinta a fost organizata de Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala (CEDP) si UNICEF Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Asociatia Internationala Step by Step (ISSA), ReadyNation si Open Society Foundation.