Membrii fondatori ai Universitatii private "George Bacovia" din Bacau au anuntat saptamana aceasta ca intentioneaza sa inchida institutia, invocand scaderea numarului de studenti. Unda de soc creata de scaderea natalitatii este resimtita de mai multa vreme la nivel preuniversitar, insa de cativa ani se propaga si in universitati, pentru care, dupa cum nota Curtea de Conturi intr-un raport pe invatamantul superior, "chiar si efectivele studentesti din anul universitar 2013/2014 vor ramane o amintire". Pe fondul diminuarii populatiei, a numarului mare de absolventi de liceu care nu trec de Bacalaureat si a migratiei tinerilor catre alte tari din Uniunea Europeana, universitatile se confrunta cu o lipsa de materie prima. Numarul studentilor inmatriculati la Universitatea Bacovia a scazut dramatic si constant in ultimii ani, iar odata cu studentii au disparut si banii.

Universitatea George Bacovia din BacauFoto: ugb.ro
  • O posibila solutie pentru institutia privata, discutata la ora actuala, este fuziunea prin absorbtie cu o universitate de stat.
  • In conditiile penuriei de studenti, Curtea de Conturi avertiza ca universitatile vor fi nevoite sa se reformeze si sa creasca calitatea serviciilor educationale furnizate. Universitatea Bacovia se afla in ultima categorie valorica (a III-a), alaturi de toate celelalte universitati private, in prima clasificare europeana a universitatilor din Romania facuta in 2011.

Consiliul Fondatorilor Universitatii "George Bacovia" au lansat anuntul desfiintarii unitatii de invatamant luni, intr-o conferinta de presa, informand ca in aceasta vara nu se va mai organiza sesiune de admitere, relateaza Ziarul de Bacau si Desteptarea. Totodata, Consiliul Fondatorilor au precizat ca sunt obligati, din punct de vedere legal, sa asigure finalizarea studiilor pentru studentii deja inscrisi in programele de licenta si master. Universitatea functioneaza din februarie 1992

Membrii fondatori (Dumitru Bontas, Toader Gherasim si Dumitru Marius Paraschivescu) au explicat ca, potrivit analizelor facute de ei, universitatea ar urma sa intre in incapacitate de plata in primele luni ale anului universitar 2016 - 2017, in conditiile in care, din rapoartele universitatii reiese ca numarul studentilor inmatriculati a descrescut continuu in ultimii ani, ajungand de la 3.163 de studenti in anul universitar 2008-2009 la 524 studenti in 2015-2016. Pentru anul universitar viitor, fondatorii sustin ca nu exista sperante pentru inscrierea a mai mult de 150 de studenti in anul I.

Odata cu numarul studentilor au scazut, inevitabil, veniturile. Daca in 2008-2009, universitatea incasa venituri de 7.796.206 lei, in 2015-2016, acestea au ajuns la 1.196.188 lei, scrie presa locala.

"Este o scadere dramatica a numarului absolventilor de liceu cu examen de bacalaureat. Multi tineri aleg sa mearga in tarile UE, unde cauta un loc de munca si posibilitatea de isi face studiile acolo", a explicat unul dintre membrii fondatori ai institutiei, Dumitru Bontas, potrivit Ziarului de Bacau.

Fondatorii au precizat ca discuta despre lichidarea universitatii cu Ministerul Educatiei si cu Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, solicitand asistenta juridica si administrativa pentru a opri activitatea institutiei.

Atat Senatul, rectorul, profesorii si studentii au criticat inca de la inceput decizia de lichidare. Actualul rector Neculai Lupu sustine unitatea de invatamant isi poate continua activitatea si ca o astfel de decizie nu poate fi luata doar de Consiliul Fondatorilor: "Asta trebuie sa vrem si noi. Deocamdata vreti doar dumneavoastra. Trebuie sa intrebati si Senatul, si rectorul, si studentii". Lupu a amenintat cu actionarea in instanta a Consiliului Fondatorilor.

Salvarea poate veni de la stat

Consiliul Fondatorilor, a mers mai departe informand in cursul zilei de miercuri, intr-un comunicat de presa, ca in urma discutiilor cu Ministerul Educatiei si cu reprezentanti ai Universitatii de stat Vasile Alecsandri din Bacau, "inainte de declasarea procesului de lichidare a Universitatii (...), exista posibilitatea si disponibilitatea continuarii procedurilor de fuzionare" cu institutia amintita mai sus. Pentru o astfel de miscare, este nevoie insa, printre altele, si de un vot "pentru" in Senatul Universitatii, in lipsa unei hotarari in acest sens urmand sa fie continuate procedurile de lichidare.

Rectorul Neculai Lupu a transmis insa public universitatii de stat ca, "din cauza perioadei de examene, 'consideram inoportuna discutia privind fuziunea'".

Universitatea de stat "Vasile Alecsandri" a informat, la solicitarea Ziarului de Bacau, ca o astfel de cerere de fuziune prin absobtie a venit, intr-adevar, din partea Consiliului Fondatorilor si ca au existat "discutii informale" pe aceasta tema.

"S-a ajuns la concluzia ca fuziunea prin absorbtie a UGB de catre UVA este o problema delicata, care ar trebui monitorizata si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice", arata Cristina Cirtita-Buzoianu, prorector pentru etica si imaginea universitatii in cadrul Universitatii Vasile Alecsandri. Reprezentantul UVA incheie aratand ca institutia pe care o reprezinta "doreste ca UGB sa ramana o institutie de invatamant superior independenta in zona centrala a Moldovei, alaturi de UVA".

Curtea de Conturi: Scaderea drastica a natalitatii, o unda de soc resimtita in invatamantul preuniversitar si apoi in cel universitar. Chiar si efectivele studentesti din anul universitar 2013/2014 vor ramane o amintire

Contractia sistemului de invatamant preuniversitar nu este o optiune politica subiectiva, ci un imperativ al unei realitati demografice, a constatat Curtea de Conturi intr-un raport publicat la inceputul acestei luni in care analizeaza evolutia invatamantului superior romanesc in perioada 2011-2015. Astfel, populatia din grupa de virsta 0-19 ani s-a redus cu 3,3 milioane persoane in anii 1990-2015, iar pentru anii 2015-2040 se prevede o reducere de aproape 0,7 milioane persoane. Ciclurile care compun invatamintul preuniversitar se confrunta de ani buni cu efective de virsta scolara reduse la jumatate fata de anul 1990.

Unda de soc a diminuarii drastice a populatiei de virsta scolara din grupele de virsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani s-a propagat, incepind cu anul 2010, si in populatia de 20-24 ani, specifica educatiei superioare. Conform prognozei Eurostat, populatia din grupa de virsta 20-64 de ani va scadea cu 2 milioane in 2040 fata de anul 2015. in aceasta situatie, cifre de 907.353 studenti inmatriculati in invatamintul superior in anul universitar 2007/2008 nu vor mai fi posibile. Chiar si efectivele studentesti de 433.234 persoane din anul universitar 2013/2014 vor ramine o amintire. Concurenta acerba de pe piata serviciilor de educatie superioara va obliga universitatile sa se reformeze si sa creasca calitatea serviciilor educationale furnizate.

Universitatea "George Bacovia", in topul institutiilor cu cele mai slabe programe de studii si in topul universitatilor ai caror profesori au girat lucrarile din puscarii

Universitatea Bacovia este clasificata drept universitate de categoria a III-a (ultima categorie) potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romaniarealizate in 2011.

Intr-o clasificare a celor mai slabe programe de studiidin Romania realizate in aceeasi perioada de Ministerul Educatiei, Universitatea "George Bacovia" din Bacau aparea cu 5 facultati: Drept, Stiinte Administrative, Asistenta Sociala, Administrarea Afacerilor si Finante.

Mai multe programe de studii universitare ale Universitatii Bacovia au fost lichidate printr-o hotarare de Guvern din 2014, prin care se desfiintau in total sectii din cadrul a 39 de universitati. In cazul Universitatea "George Bacovia" din Bacau au intrat in lichidare incepand cu anul universitar 2014-2015 Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Contabilitate si informatica de gestiune (IF si IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Management (IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Marketing (IF si IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Administratie publica.

De precizat si ca institutia de invatamant amintita a intrat in Topul universitatilor ai caror profesori au girat lucrarile din puscarii.

Profesorul Dumitru Bontas, unul dintre membrii fondatori ai institutiei, a coordonat lucrarea "Camerele de comert si industrie din Romania" scrisa in 2015 de Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de inchisoae pentru abuz in serviciu contra intereselor personale.