Klaus Iohannis a anuntat joi ca va retrimite Parlamentului legea votata de Parlament prin care scolile de doctorate ar fi scapat si mai usor decat acum de filtrele de calitate si de integritate. "Plagiate nu rimeaza cu doctorate", a spus Iohannis intr-o declaratie de presa la Cotroceni.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Presedintele Iohannis a motivat nepromulgarea legii pentru aprobarea OUG 4/2016 prin faptul ca amendamentele aduse de Parlament contravin necesitatii de a avea un sistem cat mai corect si mai transparent de obtinere a doctoratelor.

"Aceasta lege nu stabileste acel cadru legal care sa stimuleze performanta si sa incurajeze excelenta. Legea nu e de natura sa garanteze respectarea normelor de integritate si nu clarifica regimul juridic pentru prevenirea si sanctionarea eventualelor abateri. E vital sa redam increderea publicului in scolile doctorale", a spus Iohannis, adaugand ca "performanta trebuie sa primeze, meritul trebuie recunoscut, iar abaterile sanctionate. Vreau sa punem capat fenomenului de plagiat".

Efectele cele mai importante ale acestei legi, daca va intra in vigoare:

  • paseaza la universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, cit si pe cea de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul. "Pune lupul paznic la oi", spune Dragos Ciuparu, fostul sef al cercetarii. Cu alte cuvinte, legea le cere universitatilor neperformante, care au tolerat pina acum plagiatele, sa pedepseasca plagiatele.
  • relaxeaza procedura de sustinere a doctoratelor
  • da dreptul doctorilor sa renunte la titlu, fara sa suporte vreo consecinta
  • evaluarea scolilor doctorale (care functioneaza pe linga universitati) va fi mult mai permisiva, fiind eliminate citeva filtre si introdus avizul Consiliului Rectorilor (adica al celor controlati). Si asta in conditiile in care un raport al Curtii de Conturi atrage atentie tocmai asupra diluarii calitative a actului de educatie, cu implicatii masive pe piata muncii

Citeste aici mai multe despre legea votata de Parlament