Biroul Electoral Central a emis miercuri o hotarare referitoare la masurile care vor fi luate in cazul in care o persoana este depistata ca incearca sa-si exercite votul la alegeri de mai multe ori, transmite Agerpres.

Scrutin in RomaniaFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

Astfel, in situatia in care, dupa introducerea codului numeric personal al unui alegator in aplicatia Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), acesta semnaleaza faptul ca persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul la acelasi scrutin, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va aduce la cunostinta alegatorului ca sistemul a semnalat ca si-a mai exercitat o data dreptul de vot la aceste alegeri si ca fapta unei persoane care voteaza de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot prevazuta de art. 378 alin. 1 lit. b din Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

"In cazul in care alegatorul staruie in solicitarea de a-si exercita dreptul de vot, presedintele biroului electoral al sectiei respective va apela serviciul 112 si va solicita sa i se faca legatura cu sectia de votare cu numarul si din judetul aratate in mesaj. El va solicita presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu care i s-a facut legatura sa ii confirme daca alegatorul a semnat in lista electorala permanenta, complementara sau suplimentara, dupa caz", se arata in hotararea BEC.

In situatia in care presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate infirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza se va permite exercitarea dreptului de vot, daca confirma existenta unei semnaturi in lista electorala i se va permite sa voteze dupa ce va completa si semna impreuna cu presedintele biroului electoral al sectiei si operatorul de calculator din sectie un proces verbal.