Memorialul Holocaustului, aflat langa sinagoga din Gherla, va fi inaugurat duminica, la ora 16:00. Prin acest momument se aduce un omagiu celor 1600 de evrei deportati din Gherla in lagarele naziste, celor 1040 de victime identificate, dar si localnicilor care au salvat evrei in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", intr-un comunicat.

Ideea construirii unui Memorial al Holocaustului ii apartine lui Mihai Eisikovici, originar din Gherla, supravietuitor al detasamentelor de munca obligatorie si a fost sustinuta de familia Teleki, descendenta a presedintelui comunitatii evreiesti din perioada antebelica, se precizeaza in comunicatul citat.

"Arhitectura ansamblului simbolizeaza munca fortata in carierele de piatra la care au fost supusi o parte dintre evrei si are ca element principal Zidul memorial cu numele victimelor, element conceput si implementat de arhitectii Dominic si Raul Teleki, stranepotii lui Samuel Teleki, victima a Holocaustului", se mai arata in comunicat.

Proiectul a fost coordonat de Comunitatea Evreilor din Gherla prin Alexandru Sommer, presedinte al organizatiei si Mike Klein (SUA), fost rezident al Gherlei.

Finantarea a fost asigurata prin fonduri de la United States Commission for the Preservation of America's Heritage Abroad, obtinute din donatii ale fostilor locuitori evrei din Gherla si a descendentilor din intreaga lume.

La ceremonie vor participa primarul Municipiului Gherla, reprezentanti ai guvernului, Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", ai corpului diplomatic si United States Commission for the Preservation of America's Heritage Abroad.