Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat miercuri ca nu este ''deloc'' deranjat de acuzatiile fostului presedinte Traian Basescu privind intalnirea diplomatului american cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, aratand ca ''una dintre valorile pe care le pretuim este libertatea de exprimare''. ''Nu (am fost deranjat, n.red.), deloc. Una dintre valorile pe care le pretuim atat romanii, cat si americanii este libertatea de exprimare'', a raspuns zambind Klemm, intrebat de jurnalisti daca a fost deranjat de afirmatiile fostului sef de stat in ceea ce il priveste, informeaza Mediafax.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Hans Klemm a explicat ca vizita la presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, se inscrie in seria intalnirilor cu factorii de decizie din Romania: ''Ca aliati, ca parteneri, cred ca este foarte important sa ne consultam in probleme de interes comun. Traim intr-o lume foarte periculoasa si suntem norocosi ca Romania si SUA au fost capabile sa gaseasca multe modalitati sa coopereze atat in apararea tarilor noastre, cat si in domeniul securitatii cibernetice, aplicarea legii. Pentru a suda legaturile dintre cele doua tari este obligatia mea ca ambasador sa ma intalnescu cu guvernantii, liderii economici si culturali din Romania, dar si cu oamenii din Romania. De aceea trebuie sa vorbesc."

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat duminica seara, intr-o emisiune tv, ca ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Kans Klemm, a gresit atunci cand a mers la presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, subliniind ca "s-a transformat intr-un soi de lobbyist pentru functii" si ca acest lucru inseamna in Romania trafic de influenta.

"Dupa parerea mea, ambasadorul Statelor Unite a gresit, asa ceva nu se face. El a uitat ca este ambasadorul Statelor Unite si s-a transformat intr-un soi de lobbyist pentru functii. Pai asta in Romania se cam pedepseste, e trafic de influenta. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenta si daca il descoase putin Codruta Kovesi s-ar putea sa-l cheme la DNA, sigur glumesc", a afirmat fostul sef al statului la RTV.

"Daca a ajuns un ambasador al Statelor Unite sa mearga la figura asta politica (...), la un politician de talia, de teapa lui Zgonea. Imi pare rau, trebuie sa reanalizez putin ce inseamna ambasador al Statelor Unite", a mai spus Traian Basescu.