Armata romana foloseste de 10 ani dezinfectanti Hexi Pharma pentru soldatii romani raniti pe fronturile NATO din Afganistan, Irak si Bosnia, dezvaluie o noua investigatie jurnalistica semnata de Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan. La solicitarea Gazetei Sporturilor, Ministerul Apararii Nationale a confirmat informatia: "Pentru asigurarea asistentei medicale in teatrele de operatii au fost folosite, in ultimii 10 ani, si produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL", potrivit Tolo.ro.

43.000 de militari si 30 de batalioane a trimis Romania pe front vreme de aproape 12 ani de la aderarea la NATO.

28 de soldati romani au cazut la datorie pe fronturile din Afganistan, Irak si Bosnia.

130 de raniti a inregistrat armata romana in cele trei zone de conflict.

"Dupa ce au aparut articolele in ziar am mers la US Army, le-am spus ce problema avem si ne-au dat antisepticele lor", explica un militar roman.

"După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", a precizat si MApN pentru Gazeta Sporturilor.

Timp de un deceniu insa, ranile soldatilor romani care au luptat pe front in alianta NATO au fost dezinfectate cu produse fabricate intentionat diluat.

In comunicatul transmis Gazetei Sporturilor, MApN a precizat ca "Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piata conform prevederilor legale, au fost achizitionate in sistem centralizat pentru unitati sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale."

Directia Sanitara a ministerului a incheiat contractele cu Hexi Pharma, iar produsele Thor, Suprasept si celelalte antiseptice diluate pana la de zece ori au ajuns in Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah sau Bagdad.

Produsele Hexi au fost in trusele sanitarilor, primii care intervin in cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor.

Antisepticele Hexi au fost folosite pentru toate interventiile medicale din bazele romanilor.

"Vreau ca oamenii sa inteleaga un lucru. Am spus adevarul, desi nu mi-e usor pentru ca am fost parte! Am spus adevarul cind v-am dat retetele diluate de acum citiva ani. Am spus adevarul cind am afirmat ca aproape toate produsele sint diluate. Testele Guvernului au confirmat. La fel spun adevarul acum: Condrea a produs mereu produse diluate. Minciuna aceasta dureaza de peste 10 ani si toata lumea, inclusiv Armata Romana, a primit produse diluate!" - sursa a Gazetei Sporturilor din fabrica Hexi Pharma.

Citeste continuarea pe Tolo.ro.