Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a criticat luni, in fata Consiliului Superior al Magistraturii, un proiect de modificare a legii avocaturii care le ofera avocatilor imunitate, cotat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Ministrul a aratat ca, in opinia sa, nu se poate ca o profesie liberala, fie si cea a avocatilor, sa se bucure de imunitate absoluta, acest lucru fiind "nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin".

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Cred ca nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si din profesia liberala a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta; este ceva nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin", a declarat Raluca Pruna, potrivit Agerpres.

Raluca Pruna a facut aceste declaratii dupa ce CSM a aprobat in unanimitate reinvestirea adjunctilor sefului DNA - Marius Iacob si Calin Nistor.

Ea a precizat ca in urma cu o saptamana, la un summit anticoruptie de la Londra, activitatea DNA a fost data ca exemplu de buna practica in lupta impotriva coruptiei, "o poveste de succes chiar", de absolut toti interlocutorii cu care a discutat.

"Este foarte important sa spunem asta intr-o perioada in care, la nivel intern, exista o presiune si, uneori, chiar o amputare a unor instrumente legislative si eu cred ca ceea ce am castigat foarte greu trebuie sa ne asiguram ca pastram si ca nu pierdem foarte usor", a spus Raluca Pruna.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat pe 4 mai un proiect de lege de modificare a legii avocaturii care a trecut deja de Senat, care prevede, intre altele, ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sunte, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Comisia a adoptat practic miercuri un raport suplimentar la aceasta lege.

Hotnews.ro a scris pe larg despre acest proiect anul trecut, notand faptul ca, intamplator sau nu, aceste modificari vin la scurt timp dupa cazul Sova-Ponta, acuzati pe baza unor probe obtinute in urma unor perchezitii informatice ca ar fi comis fapte de coruptie pe vremea cand activau ca avocati.