Reprezentantii Sindicatului Promedica, ai Federatiei Sindicale Hipocrat si ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania au solicitat luni, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, care detine interimatul la MS, abrogarea unui ordin de ministru privind timpul de munca in sistemul sanitar, informeaza Agerpres.

Sindicalistii din sanatate sustin ca medicii, chimistii si biologii care efectueaza garzi "sunt fortati si exploatati" prin ordinul de ministru 870/2004 sa efectueze un act medical continuu, de pana la 31 ore, "fara nicio posibilitate de refuz".

"In calitatea dumneavoastra de ministru interimar al Sanatatii si de prim-ministru al Romaniei va aducem la cunostinta o incalcare grava a cadrului legislativ in sistemul de sanatate din Romania, care duce la dezechilibre majore in ceea ce priveste timpul de lucru al personalului medical. Va semnalam faptul ca, din punctul nostru de vedere, ordinul ministrului sanatatii 870/2004 incalca flagrant atat Legea 53/2003 Codul Muncii, art. 11, cat si Directiva Europeana 2003/88/CE din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, art.1 pct.1, cu privire la reglementarea timpului de munca al medicilor, chimistilor si biologilor care efectueaza garzi in spitalele publice", sustin sindicalistii din sanatate.

Semnatarii scrisorii deschise reamintesc ca, "din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de munca de maximum 8 ore, situatie regasita in prezent in Codul Muncii din Romania".

"Dupa 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulata duce la scaderea calitatii actului medical, cu punerea in pericol atat a vietii pacientilor, cat si a medicilor, in egala masura. In plus, exista situatii in care un medic ajunge sa efectueze chiar si 7 ori 9 garzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal si a asigura un act medical continuu. Garda nu este considerata timp de munca, ceea ce se intampla doar in Romania", se arata in scrisoarea deschisa.

De asemenea, semnatarii scrisorii sustin ca garda nu este considerata nici vechime in munca, nici in specialitate, si nici nu este privita ca experienta profesionala.

Ei spun ca plata aferenta timpului de garda suplimentar "nu respecta Codul Muncii" si, desi este fiscalizata, nu este luata in calcul in momentul pensionarii persoanei in cauza.

"In consecinta, va solicitam, in calitate de ministru interimar al Sanatatii si prim-ministru al Romaniei, abrogarea urgenta a ordinului ministrului Sanatatii 870/2004 si aplicarea prevederilor Codului Muncii si a Directivei Europene 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Din momentul luarii la cunostinta a situatiei expuse in aceasta scrisoare deschisa, consideram ca deveniti responsabil de consecintele nedorite si nefaste ale mentinerii ordinului", sustin sindicalistii.

Scrisoarea deschisa este semnata de Ion Cotojman - presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat, Eleodor Carstoiu - presedintele Sindicatului Promedica, Victor Esanu - presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania.