Vicepremierul Vasile Dincu considera ca ambiguitatea privind legislatia administratiei convine centralismului de la Bucuresti si limiteaza puterea locala, situatia urmand sa fie rezolvata prin adoptarea, la sfarsitul lunii septembrie, a noului Cod Administrativ, transmite Mediafax.

Vasile Dincu a declarat sambata, la Cluj-Napoca, la o conferinta la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), ca, in opinia sa, autoritatea puterilor locale este un concept strain al administratiei centrale si este respins in mod subiectiv, iar ceea ce a incercat el in ultimele 6 luni este sa fie "un ministru al provinciei, al autoritatilor locale".

"Lucrul la Codul Administrativ a inceput in urma cu 8 ani. A fost un proces care a stagnat mai degraba, decat sa aiba continuitate. Am constatat ca ambiguitatea in ceea ce priveste legislatia administratiei convine centralismului de la Bucuresti. Sunt lucruri care demonstreaza ca, in aceasta lipsa de reglementare, functioneaza o serie de procese care limiteaza puterea locala. Incerc sa explic despre autoritatea puterilor locale, care este un concept strain al administratiei centrale si este respins in mod subiectiv. Ceea ce am incercat eu in ultimele 6 luni este sa incerc sa fiu un ministru al provinciei, al autoritatilor locale", a spus Dincu.

Potrivit acestuia, de fiecare data cand a insistat pe ideea de descentralizare si regionalizare i s-a spus ca oamenii din teritoriu nu sunt pregatiti pentru asa ceva, lucru care nu e adevarat.

"Codul Administrativ este necesar pentru a optimiza relatia dintre administratie si cetateni. M-a interesat in ce masura actuala legislatie blocheaza functionarea administratiei in fiecare zi si am constatat ca, la noi, administratia este guvernata de un paienjenis de legi plin de disfunctionalitati. (...) In administratia publica locala exista necorelari, nu este definita zona metropolitana, astfel ca nu putem face proiecte europene din aceasta cauza. Una dintre cele mai grave probleme este raspunderea juridica a celor care lucreaza in administratie. In administratie am descoperit specialisti blocati, in alti ani, de secretari de stat pusi politic, de sefi care nu i-au intrebat despre competentele lor", a mai spus vicepremierul.

Vasile Dincu a subliniat ca viitorul Cod Administativ va trebui sa dezvolte un cadru juridic unitar, aplicabil tuturor categoriilor de autoritati publice.

"In martie am adoptat principiile prealabile ale Codului Administrativ, se lucreaza de 5 ani la ele, insa intotdeauna au fost blocate undeva la o institutie. O parte a intarzierilor venea din lipsa de incredere intre institutiile statutului, institutiile de control, de lupta impotriva coruptiei, spuneau ca daca aceste teze ajung in Parlament se vor distruge pricipiile legate de lupta anticoruptie", a explicat acesta.

Dincu a mentionat ca si-a propus ca obiectiv finalizarea Codului Administrativ la sfarsitul lunii septembrie, iar anterior draftul va fi supus dezbaterii cu societatea civila si mediul universitar.

"Codul Administrativ va unifica cele 18 legi care guverneaza administratia, isi propune sa construiasca un document coerent care sa puna ordine in administratie. Codul va avea 7 capitole, referitoare la administratia publica centrala, administratia publica locala, regimul autonomiei locale, organizarea administrativ teritoriala, statutul si raspunderile alesilor locali, regimul incompatibilitati, statutul functionarului public si a personalului contractual, exercitarea dreptului de proprietate a statului, raspunderea administrativa si serviciile publice", a mai spus Vasile Dincu.

Vicepremierul a mai anuntat ca, la finalul lunii iunie, va organiza la Bucuresti un forum al administratiei cu toti noii alesi locali, unde va fi o sectiune de dezbateri pe Codul Administrativ "pentru a descoperi cele mai importante blocaje din administratie si a le elimina".

Vasile Dincu a participat, sambata, la Cluj-Napoca la conferinta internationala "Europenizarea dreptului administrativ si codificarea procedurii administrative" organizata de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul UBB.